Május végéig elszállítják a legveszélyesebb anyagokat az Illatos útról

A Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről május 31-ig kell elszállítani azt a 991 hordót, amely a legveszélyesebb anyagokat tartalmazza – közölte a Pest megyei kormánymegbízott hétfőn a helyszínen újságírókkal.

Tarnai Richárd sajtótájékoztatóján elmondta, folyamatosan szállítják el a hordókat. A veszélyes anyagot a dorogi égetőműbe viszik, ahol azokat megsemmisítik – tette hozzá.

MTI Fotó: Kovács Attila

MTI Fotó: Kovács Attila

A kormánymegbízott közölte, az országos katasztrófavédelem szakemberei azt jelezték, hogy nincs közvetlen katasztrófahelyzet a helyszínen, ezért nem folytatták a hordók elszállítását a hétvégén. Kiemelte azonban, hogy a munka folyamatos, a hordók elszállításának üteméért, a logisztikáért a hivatallal szerződésben álló cég felel.

Tarnai Richárd elmondta még, a többi, veszélyes anyagot tartalmazó hordó elszállítására közbeszerzést fognak kiírni, így – reményeik szerint – legkésőbb az év végéig minden hordót elszállítanak majd.

hirdetés

A kormánymegbízott emlékeztetett arra, hogy a teljes felszámolásra 1,1 milliárd forintot fordít a kormány. Kérdésre válaszolva elmondta, az összes veszélyes hulladéknak a 10 százalékát teszi ki az a 991 hordó, amelyet sürgősséggel kell elszállítani.

Tarnai Richárd közölte azt is, hogy a kormányhivatal folyamatosan ellenőrzi az elszállítást, illetve a május 31-i időpont betartását.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt csütörtökön jelentette be, hogy azonnali helyszíni vizsgálatot rendelt el az Illatos úti telephelyen, ahol mintegy 2800 tonna hulladékot helyeztek el illegálisan. A költségeket 1,1 milliárd forintra becsülte, ezt – mondta – a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) kell megelőlegeznie, majd ez az összeg a felszámolás alatt lévő vegyiművek vagyonából érvényesíthető.    A veszélyes hulladék elszállítását már több ellenzéki párt is szorgalmazta.

A kormánymegbízott hétfői sajtótájékoztatója után – szintén a helyszínen – Baranyi Krisztina, az Együtt IX. kerületi önkormányzati képviselője az újságíróknak azt mondta, örül, hogy megkezdődött a veszélyes anyagok elszállítása, de a többi hordó elszállítására kiírandó közbeszerzés hetekre, hónapokra elhúzhatja a szállítást. A képviselő azt is szeretné tudni, hogy milyen ütemterv szerint történik a hulladékok elszállítása, milyen anyagokról van szó, és azokat milyen körülmények között szállítják. Jelezte, levelet írt a miniszterelnöknek, személyes telepbejárásra invitálva a kormányfőt, hogy azt követően döntsenek arról, “van-e katasztrófahelyzet, vagy nincs”. A képviselő úgy vélte, az összes, veszélyes anyagot tartalmazó hordót két hónap alatt el lehetne szállítani.

MTI

 

Kapcsolódó cikkek
Uniós irányelv miatt kell a napelemadó?

Az elektromos és elektronikai termékek - így a napelemek is - használatuk befejeztével veszélyes hulladéknak minősülnek függetlenül attól, hogy működésük Elolvasom

Megkezdődik az idei lomtalanítás Budapesten

Megkezdődik az idei lomtalanítás február 28-án. Elsőként az V. kerületben, majd Budapest minden területén mintegy 830.000 háztartás válhat meg felesleges Elolvasom

6-9 hónapig tarthat az összes hulladék elszállítása

Az összes hulladék elszállítása a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről kilenc hónapon belül befejeződik, május végéig elviszik a legveszélyesebbnek Elolvasom

Elszállították a legveszélyesebb Illatos úti hordókat

Elszállították a legveszélyesebbnek ítélt ezer hordót a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről - közölte Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?