Mannheimben gyártják a kecskeméti hibridbuszokat

Javában zajlik a 25 darab Mercedes-Benz Citaro G BlueTec®-Hybrid autóbusz gyártása az EvoBus GmbH mannheimi gyárában. Mint ismeretes, a járművek megrendelője Kecskemét önkormányzata, a beszerzés pedig jelentős részben uniós forrásból valósul meg. A szükséges önerő öt százalék, így Kecskemét városának a buszok egyenként alig 8 millió forintjába kerülnek. A flotta első darabját a napokban tekintette meg dr. Zombor Gábor polgármester, aki szakemberek társaságában látogatott a németországi üzembe.
A rendkívül környezetkímélő, modern járműflotta első darabja osztatlan sikert aratott a delegáció tagjai körében. Igaz, a Mercedes hibridbuszról új információkat már nem kaphattak, hiszen a megrendelést megelőző közbeszerzési eljárás során a jármű képességeit hosszasan tesztelték. A megrendelő viszont a helyszínen is megbizonyosodhatott arról, hogy a gyártás rendben zajlik, az autóbuszok a szerződésnek megfelelően 2014 első negyedévében Kecskemétre érkezhetnek.

Kép: Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata

Kép: Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata

A 25 darab Mercedes hibridbusz egy időben történő beszerzése és forgalomba állítása egyébként nem csak Magyarországon, de a világon is egyedülálló. Ebből a típusból világszerte egyelőre összesen 62 darab közlekedik, az egy városban lévő legnagyobb flotta is 12-15 darabból áll. A fejlesztés jelentőségét tovább növeli, hogy az autóbuszok beszerzésére az önkormányzat 4,2 milliárd forint uniós forrást fordíthat, így saját erőből alig 8 millió forintot kell fizetnie egy-egy járműért.

hirdetés

A Kecskemétre érkező új autóbuszok magasabb színvonalra emelik a város közösségi közlekedését a járművek károsanyag kibocsájtása és utazási kényelme terén, valamint esztétikai szempontból is. A Citaro G BlueTec Hybrid akár 10 kilométert is képes megtenni a dízelmotor használata nélkül. Az autóbuszon összesen négy elektromos kerékagymotor működik, amelyek a lithium ion akkumulátorból nyerik a szükséges elektromos energiát és fékezés esetén képesek energiát visszatáplálni a rendszerbe.

A folyamatos energiaellátást a dízelmotor által hajtott generátor biztosítja, a motor működése azonban nem folyamatos, az akkumulátor töltöttségi szintjétől függően be-, illetve kikapcsol. A négy elektromotor a jármű vezethetőségét is meghatározza: a szinte hangtalanul közlekedő, sebességváltó nélküli autóbuszon az utasok nem észlelik a váltás miatt jól ismert rándulásokat. Külső megjelenését tekintve a Citaro G BlueTec Hybrid alig különbözik társaitól: az utasteret nagy és világos ablakai és kényelmes ülései jellemzik, a rongálókat térfigyelő kamera-rendszer segít távol tartani – olvasható a kecskeméti önkormányzat közleményében.
OrientPress Hírügynökség, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata