Már alig van hely az európai gáztárolókban, a mieink félig (56%) vannak

A tárolókapacitással rendelkező 15 európai ország közül csupán háromban, Bulgáriában, Lettországban és Magyarországon nem éri el a töltöttségi szint a 80 százalékot – írja a Napi Gazdaság a Gas Infrastructure Europe folyamatosan frissülő adataira hivatkozva.
Magyarországon a létesítmények csaknem 56 százalékig vannak feltöltve, ami 3,4 milliárd köbméter fűtőanyagot jelent. Ebből 1,5 milliárd köbméter a szőregi tárolóban található, amelyből 915 millió köbméter stratégiai készletnek számít. A töltöttség másik felét az E.ON-tól megvásárolt tárolókban lévő gáz teszi ki. Ezek az egységek jelenleg 39,9 százalékos töltöttségen állnak, ám a betárolás jelenleg is meglehetősen intenzíven zajlik – olvasható a keddi cikkben.

kép: eon-gas-storage.de

kép: eon-gas-storage.de

Az európai országok közül Magyarország rendelkezik a negyedik legnagyobb gáztároló kapacitással, csupán a német, az olasz és a francia létesítményekben fér el több fűtőanyag. Franciaországban 87, Németországban 90, Olaszországban pedig 92 százalékon áll a töltöttség, ami összességében több mint 45 milliárd köbméter földgáztartalékot jelent.

hirdetés

A régióban Ausztria rendelkezik a legnagyobb kapacitással: jelenleg 4,4 milliárd köbméter gáz van föld alatti létesítményeiben, ami 93,2 százalékos töltöttségnek felel meg.

Csehországban a felhalmozott tartalék 3,2 milliárd köbmétert tesz ki, ami a teljes kapacitás 97,3 százaléka. A térségben kétmilliárd köbméternél nagyobb befogadóképességű tárolói vannak Lengyelországnak és Szlovákiának is; előbbinél 93, utóbbinál pedig 97,6 százalékos a töltöttség.

Az unió tagállamainak egészében a tárolók már most 88,32 százalékban feltöltöttek – ez 73 milliárd köbméter gázt jelent – írta a Napi Gazdaság.

Napi Gazdaság / MTI

Vélemény, hozzászólás?