Marad a bankadó, az energiaellátók adóelőleget fizetnek

Varga Mihály szerint a jövő év lesz az első, amikor nincs adóemelés, új adót sem vezetnek be, csakis kedvezően változnak az adótörvények. A nemzetgazdasági miniszter a Parlamentben expozéjában azt mondta, a javaslat alapján 2014 a vállalkozások számára a stabilitás, a kiszámíthatóság és az egyszerűsítés, a kiskeresetű családoknak pedig az adócsökkentés éve lesz.
A miniszter azt is mondta, hogy jövőre megszűnnek azok a korlátok, amelyek a bankokat megakadályozhatták abban, hogy elengedjék az adósok tartozását: a bankok által elengedett kölcsön akkor is adómentesnek minősül, ha a hitelt nem biztosítja a lakásra bejegyzett zálogjog, a hitelintézetnek pedig nem kell kamatkedvezményből származó jövedelmet megállapítania, és közterheket fizetnie.

MTI Fotó: Kovács Attila

MTI Fotó: Kovács Attila

hirdetés

Varga Mihály azt is közölte, hogy jövőre is fennmarad a bankadó, míg az energiaellátóknak adóelőleget kell fizetniük. Emellett a következő évtől a sok hozzáadott cukrot tartalmazó, alacsony gyümölcstartalmú szörpök és sűrítmények után is népegészségügyi termékadót kell fizetni.

Varga Mihály szólt arról is, hogy nem minősül majd főállású kisadózónak az, akit több munkaviszonyban együttesen heti 36 órát meghaladóan foglalkoztatnak, illetve aki után más vállalkozásban már megfizették a járulékokat, így számos kisadózó havi tételes adója az eddigi összeg felére, 25 ezer forintra csökken.

OrientPress Hírügynökség,MTI