Medvegyev: a kétoldalú kormányközi szerződések felülírják az uniós jogot

A Déli Áramlat gázvezeték megépítéséről kötött kétoldalú kormányközi szerződések felülírják az európai uniós jogot – közölte Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök, miután kedden Moszkvában tárgyalt a szlovén kormányfővel.

Dmitrij Medvegyev. kép: wikipedia

Dmitrij Medvegyev. kép: wikipedia

Medvegyev személyében az orosz vezetés először reagált az Európai Bizottság energiaügyekért felelős szóvivőjének múlt csütörtöki bejelentésére, miszerint a brüsszeli testület úgy látja, az Oroszország és a Déli Áramlat által érintett EU-tagállamok között megkötött kétoldalú megállapodások ellentétesek az uniós joggal.

Marlene Holzner az uniós harmadik energiacsomagra hivatkozott.

Moszkva ugyanakkor jogtalannak tartja a 2009-ben Brüsszelben elfogadott szabályozást, amely az unió gáz- és árampiacának teljes liberalizálását írja elő, és megfosztja a Gazpromot, valamint más monopol szállítókat a gázszállításában élvezett előnyöktől.

Az orosz kormányfő azzal érvelt szlovén kollégájával közös tájékoztatóján, hogy a nemzetközi jog alapelvei szerint az EU jogi szabályozása a szervezet tagállamai számára nemzeti törvényi szabályozásnak minősül.

A Déli Áramlat földgázvezeték létrehozatalában résztvevő uniós tagállamok és Oroszország kormányai között létrejött szerződések pedig nemzetközi jogi aktusnak számítanak.

Medvegyev szerint a nemzetközi jog felülírja a nemzeti törvényi szabályozást, így a kétoldalú kormányközi megállapodásokra nem vonatkoznak az európai uniós jogi rendelkezések.

hirdetés

Dmitrij Medvegyev megjegyezte, hogy az európai uniós úgynevezett harmadik energiacsomag, amelyre Brüsszel hivatkozott, feszültséget kelt nemcsak az Európai Unión belül, hanem a szervezetnek Oroszországgal meglévő kapcsolataiban is.

A politikus úgy vélte, hogy nem igazolódtak be Moszkva reményei, hogy az EU-val sokkal igazságosabb energetikai és gazdasági kapcsolatokat tud kialakítani.”Nem egyszer javasoltuk partnereinknek, hogy legalább vizsgálják meg a harmadik energiacsomag elveinek jogi, és gazdasági kiegyensúlyozottságát. A labda az Európai Unió területén van, várjuk a választ kezdeményezéseinkre” – fejtette ki Dmitrij Medvegyev.

Az orosz kormányfő biztosította szlovén kollégáját arról, hogy a beruházásban résztvevő európai országokba (Bulgária, Szerbia, Szlovénia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, és Olaszország) a Moszkva által korábban bejelentett időben, 2015 végétől – 2016 elejétől kezdve megindul a gázszállítás Oroszországból. „Ne kételkedjenek ebben” – mondta.

Alenka Bratusek szlovén miniszterelnök kijelentette Moszkvában, hogy tiszteletben kell tartani az Európai Unió szabályozását, de úgy vélte, hogy Szlovéniának, Bulgáriának és Magyarországnak a beruházás megvalósításával kapcsolatos egységes álláspontja hozzájárul ahhoz, hogy gyorsabban megoldódjanak a felmerült problémák. A három ország kormányfői november 26-án Bukarestben egyeztettek.

Alenka Bratusek nem árult el részleteket a magyar-szlovén-bolgár álláspontról.

forrás: gazprom.com

forrás: gazprom.com

A Gazprom folyóiratában közölt legfrissebb adatok szerint a Déli Áramlat földgázvezeték Ukrajna megkerülésével a Fekete-tenger alatt, majd Bulgárián, Szerbián és Magyarországon keresztül teljes kapacitásának elérésekor, azaz 2018-tól évi 63 milliárd köbméter orosz gázt szállít majd az európai fogyasztóknak. Végállomása az olasz Tarvízióban lesz a jelenlegi megállapodások szerint. Szerbiából két elágazást terveznek: Horvátországba, és Bosznia-Hercegovinába, de vizsgálják egy Macedóniába vezető elágazás megépítését is a bulgáriai szakaszról. Bulgáriából Törökországba és Görögországba is szállítanának orosz gázt.

MTI