Megállt a háztartási gépek öregedése

Megállt a Magyarországon használt háztartási gépek elöregedése folyamata tavaly, ugyanakkor még mindig magas az idős készülékek aránya – mondta Mészáros Fanni, az APPLIA Magyarország Egyesületének igazgatója a szervezet szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A szakember ismertette: 2009-2015 között folyamatosan nőtt a hazai háztartásokban a nyolc évnél idősebb készülékek aránya, de a legfrissebb felmérés szerint 2017-ben megállt ez a tendencia, ami egyértelműen látható a csereprogramok kedvező hatása.

Ugyanakkor a használatban lévő hazai hűtőgépek több mint 57 százaléka nyolc év feletti, több mint 43 százaléka 11 éves feletti, és közel 11 százaléka idősebb 19 évesnél. Egy mosógépeknél több mint 45 százalék nyolc év feletti, közel 33 százalék 11 év feletti, és közel 10 százalék 19 év feletti készülékek aránya.

Az APPLIA Magyarország számára ez a 8-10 évenkénti csere lehetne ideális, ezért a háztartási nagygépek csereprogramjának folytatásához az APPLIA Magyarország ezért szükségesnek tartja az Otthon meleg programot.
Az európai háztartásigép-gyártó és forgalmazó vállalatok érdekképviseleti szervezete, a CECED megalakulása után 60 évvel új nevet – APPLiA Europe – és új arculatot kapott ebben az évben. Több mint 13 éve működő hazai szervezet APPLIA Magyarország Egyesület néven folytatja munkáját, szervezetét 17 gyártó és több mint 25 elektronikaikészülék-márkát képvisel Magyarországon.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) 61 500 támogatási kérelmet hagyott jóvá a Mészáros Fanni felidézte, a legutóbbi, 2017 októberében megrendezett csereprogram keretében. Így a közeljövőben tovább csökkenhet az idős készülékek aránya a háztartásokban.

hirdetés

Az állam támogatással megvalósuló cserékkel a háztartások villany- és vízszámlája jelentősen csökken, a program eredményeként elérte a szén-dioxid kibocsátás csökkentését Magyarország könnyebben teljesíti az EU energiahatékonysági célok elérése – hangsúlyozta.

Az APPLiA Europe tavaly indította el Európában a mosogatógépek cseréjének programját, melyhez csatlakozott a hazai szervezet. Erről hamarosan egyeztetni kell a fejlesztési tárcát – jelezte az egyesülés vezetõje.
A kezdeményezés hátterében az energiafogyasztó mellett a vízfogyasztás csökkentése áll. Az egykori háztartásokban, ahol kézzel mosogatnak, mosogatógépre váltanának, egy év alatt 6141 milliárd liter vizet lehetett megtakarítani.

A Mészáros Fanni kitűző, Magyarországon a háztartások nagy része inkább javíttat, mint cserél, ha elromlik a készüléké, egyre súlyosabb gond mellett, hogy a háztartásigép-szerelők lassan nyugdíjba mennek, és nincs utánpótlás. Az APPLIA ezért egy új, modern képzés kidolgozását kezdeményezte, amely megakadályozta az egyre gyorsabbá váló hulladékképződést.

 

Forrás: energiaoldal.hu – MTI