Megbírságolták a Marost szennyező radnóti hőerőművet

A román hatóságok 140 ezer lej (9,24 millió forint) bírságot róttak ki a radnóti (Iernut) hőerőműre, amelynek területéről pénteken mintegy egy tonna transzformátorolaj ömlött a Maros folyóba. A hőerőművet működtető SNGN Romgaz állami vállalat ellen ügyészségi vizsgálat is indult a folyószennyezés miatt – közölte az Agerpres hírügynökség.

Lucian Goga, Maros megyei prefektus szerint a Környezetvédelmi Őrség Maros megyei felügyelősége százezer lejes (6,6 millió forint) bírságot, a Maros Vízgyűjtője Vízügyi Hatóság (ABA Mures) pedig 40 ezer lejes (2,6 millió forint) bírságot rótt ki a folyószennyezés miatt.

A Maros folyó. Kép: wikipedia.org

Székely Annamária, a Környezetvédelmi Őrség Maros megyei főfelügyelője elmondta: egész sor intézkedést hoztak a folyószennyezés hatásainak a csökkentésére, szalmabálákkal próbálták szűrni a Maros vizét, a partokról pedig próbálták eltávolítani a lerakódott olajos iszapot.

hirdetés

Cristian Bratanovici a Maros Vízgyűjtője Vízügyi Hatóság igazgatója közölte: három napi munkával sikerült semlegesíteni az olajfoltot, így a szennyezésből már nem jutott Magyarországra. Bratanovici szerint a Marosba jutott olaj mintegy 24 százalékát az első szűrőgátnál sikerült semlegesíteni, 30 százalékát a Fehér megyei Tövis (Teius) térségében kiépített második szűrőgátnál, további 30 százalékot a Fehér megyei Kenyérmező (Sibot) térségében, a maradékot pedig a Hunyad megyei Marosnémeti (Mintia) térségében semlegesítették. Az Agerpres korábbi híradása szerint az Arad megyei Kaprucán (Capruta) is szűrőgátat létesítettek.

Az Agerpres azt az értesülését is közölte, hogy a cég és a Környezetvédelmi Őrség nem ért egyet a szennyezés mértékében. A szennyezést okozó cég és a vízügyi hatóság álláspontja szerint egy tonna olaj került a folyóba, a Környezetvédelmi Őrség viszont úgy véli, hogy ennél sokkal több, ezért szakértői vizsgálatot rendelt el.

 

Forrás: energiaoldal.hu – MTI

Vélemény, hozzászólás?