Megbírságolták a Marost szennyező radnóti hőerőművet

A román hatóságok 140 ezer lej (9,24 millió forint) bírságot róttak ki a radnóti (Iernut) hőerőműre, amelynek területéről pénteken mintegy egy tonna transzformátorolaj ömlött a Maros folyóba. A hőerőművet működtető SNGN Romgaz állami vállalat ellen ügyészségi vizsgálat is indult a folyószennyezés miatt – közölte az Agerpres hírügynökség.

Lucian Goga, Maros megyei prefektus szerint a Környezetvédelmi Őrség Maros megyei felügyelősége százezer lejes (6,6 millió forint) bírságot, a Maros Vízgyűjtője Vízügyi Hatóság (ABA Mures) pedig 40 ezer lejes (2,6 millió forint) bírságot rótt ki a folyószennyezés miatt.

A Maros folyó. Kép: wikipedia.org

Székely Annamária, a Környezetvédelmi Őrség Maros megyei főfelügyelője elmondta: egész sor intézkedést hoztak a folyószennyezés hatásainak a csökkentésére, szalmabálákkal próbálták szűrni a Maros vizét, a partokról pedig próbálták eltávolítani a lerakódott olajos iszapot.

hirdetés

Cristian Bratanovici a Maros Vízgyűjtője Vízügyi Hatóság igazgatója közölte: három napi munkával sikerült semlegesíteni az olajfoltot, így a szennyezésből már nem jutott Magyarországra. Bratanovici szerint a Marosba jutott olaj mintegy 24 százalékát az első szűrőgátnál sikerült semlegesíteni, 30 százalékát a Fehér megyei Tövis (Teius) térségében kiépített második szűrőgátnál, további 30 százalékot a Fehér megyei Kenyérmező (Sibot) térségében, a maradékot pedig a Hunyad megyei Marosnémeti (Mintia) térségében semlegesítették. Az Agerpres korábbi híradása szerint az Arad megyei Kaprucán (Capruta) is szűrőgátat létesítettek.

Az Agerpres azt az értesülését is közölte, hogy a cég és a Környezetvédelmi Őrség nem ért egyet a szennyezés mértékében. A szennyezést okozó cég és a vízügyi hatóság álláspontja szerint egy tonna olaj került a folyóba, a Környezetvédelmi Őrség viszont úgy véli, hogy ennél sokkal több, ezért szakértői vizsgálatot rendelt el.

 

Forrás: energiaoldal.hu – MTI

Kapcsolódó cikkek
Betilthatják a szívószálat

Meg a fültisztító pálcikát

Az EP befogadta a Párkányba tervezett hulladékégető elleni beadványt

Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága befogadta a Párkányba tervezett hulladékégető elleni beadványt és felkérte az Európai Bizottságot, hogy végezze el Elolvasom

Új EU rendelet az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére

Az európai ügyekkel foglalkozó miniszterek tanácsa új rendeletet fogadott el a földek és az erdők fokozottabb védelme, a velük való Elolvasom

Tovább romlik a levegő minősége Sanghajban és környékén

Romlott a levegő minősége, nőtt a tüdőre káros finomszemcsés anyagok mennyisége a januártól áprilisig tartó időszakban Sanghaj környékén - derül Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?