Megduplázódhat a világ LNG kitermelése

Megduplázódhat a cseppfolyós-gáz (LNG) kitermelése 2025-ig a világban, a növekvő kínálat megváltoztathatja a jelenlegi iparági status quo-t – mutat rá az Ernst & Young legfrissebb iparági jelentése.

Ha megvalósulnak az elmúlt időszakban bejelentett projektek, 2025-ig megduplázódhat a világ mostani, évi csaknem 300 millió tonnás LNG-termelése. Mindez fokozhatja a versenyt a kitermelői oldalon és nyomást gyakorolhat a földgáz piaci árára is – mutat rá az Ernst & Young Nemzetközi LNG Jelentése.

Iveco Stralis LNG kamion

Iveco Stralis LNG kamion

Iparági becslések szerint 2000 óta 2,7 százalékkal nőtt a földgáz-felhasználás globálisan, miközben az LNG-kereslet mintegy háromszorosával, 7,6 százalékkal bővült. Az előrejelzések szerint a tendencia erősödni fog a következő időszakban.

hirdetés

A Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint a földgáz egyre nagyobb szerepet fog betölteni a világ energiafelhasználásában, a 2010-es 21 százalékról, 25 százalékra növekszik 2035-re. Az LNG iránti keresletbővülés a következő években 5-6 százalék körül alakulhat. A tendencia 2020 után is folytatódhat, de lassabb ütemben, évi 2-3 százalékos növekedéssel. 2030-ra a felhasználás duplája lehet a jelenlegi 250 millió tonnának – mutat rá az Ernst & Young tanulmánya.

Az iparág elmúlt öt évtizedes történelmében folyamatosan bővült a kitermelés és az ellátást biztosító országok köre. Az első hullámban Algéria, Malajzia és Indonézia volt a fő exportőr, a másodikban pedig Katar és Ausztrália. A fejlődés harmadik hullámában összesen 25 ország vehet részt, közülük sokak jelenleg egyáltalán nem vagy csak minimálisan folytatnak kitermelést. 2020-ra azonban ezek az államok adhatják a világ LNG kitermelésének 30 százalékát. Az új exportőrök Észak-Amerikából és Kelet-Afrikából kerülhetnek majd ki – mutat rá a nemzetközi tanácsadó cég jelentése.

Az új kitermelőhelyek jelentős mennyiségű, a mostaninál olcsóbb cseppfolyós gáz megjelenését jelentik majd, amelyek komoly kihívás elé állíthatják a napjainkban drágán termelő, főleg ausztrál projekteket.

Az LNG előretörése megváltoztathatja az iparágban kialakult status quo-t. A változást valószínűleg az ázsiai piacok indíthatják el. Az ottani vásárlók várhatóan felülvizsgálják és módosítják majd a mostani hosszú távú szerződéseiket és azt az aránylag drága modellt, amely az LNG árát az olajéhoz viszonyítja. Épp ezért az Ernst & Young arra számít, hogy a cseppfolyós gáz ára fokozatosan távolodik majd az olajétól és egyre inkább a kitermelőhelyi árak felé tolódik majd.
OrientPress Hírügynökség