Megduplázzák a brit-francia tengeralatti kábelkapacitást

A brit energiahatóság jóváhagyta a tervezett új brit-francia tengeralatti villamosenergia összeköttetés építését. Az 1,1 milliárd fontos beruházás eredményeként 2022-től 2 gigawattal bővül a kontinens és a szigetország kapcsolata, lehetővé téve a dél-franciaországi atomerőműveknek, hogy Angliába szállítsanak.


Anglia több új villamosenergia-összeköttetés létesítését is tervezi a kontinenssel, hogy elkerülhetők legyenek az ellátási problémák a húszas évektől, amikor számos nagy szenes erőmű befejezi termelését, és az Északi-tengeri olaj és földgázkitermelés is visszaesik majd.

Dover fehér szikla

hirdetés

Ma négy kábel köti össze a kontinens árampiacát a szigetországgal, összesen mintegy 4 gigawatt kapacitással. A tervezett új, kétirányú vezeték megduplázza a francia-brit határmetszéket.

Az új összeköttetést építő Aquind egyik vezetője azt mondja, az interconnector gyorsan – öt-hat éven belül üzembe állhat, ellentétben az alternatív megoldásokkal, például egy új nukleáris kapacitással, amihez legalább tíz évre van szükség.

forrás: energiainfo.hu

Vélemény, hozzászólás?