Meghibásodott egy atomreaktor Romániában

Meghibásodás miatt szerdán automatikusan leállt az egyik atomreaktor a Duna-parti Cernavodában lévő román atomerőműben – közölte a létesítményt üzemeltető Nuclearelectrica cég.

Az üzemeltető szerint a leállásnak nincsenek biztonsági következményei sem az atomerőmű dolgozóira, sem a lakosságra, sem a környezetre nézve. A 2-es reaktor a tervek szerint péntektől ismét működik.

A meghibásodás okait egyelőre az üzemeltető sem ismeri, szerdán még folytak a vizsgálatok. Az atomerőmű reaktora helyi idő szerint fél tizenkettőkor állt le.

kép: nuclearelectrica.ro

hirdetés

A Nuclearelectricának két 706 megawattos reaktora van Cernavodában, ezek az ország energiatermelésének hozzávetőleg egyötödét biztosítják.

Románia még két reaktort tervez üzembe helyezni, de ezek megépítése elodázódott, miután több külföldi energiavállalat kilépett a projektből. A román kormány jelenleg új beruházókat keres.

A cernavodai nehézvizes létesítmény kanadai technológia alapján működik, és a Dunából veszi a hűtővizet. Az atomerőmű az Atomic Energy of Canada Limited tervezésében épült az 1980-as években, a kereskedelmi jellegű áramtermelés 1996-ban kezdődött.

A 2-es reaktornál tavaly decemberben kisebb meghibásodást észleltek, akkor desztillált víz szivárgása miatt kellett leállítani.

MTI