Megkezdődik az idei lomtalanítás Budapesten

Megkezdődik az idei lomtalanítás február 28-án. Elsőként az V. kerületben, majd Budapest minden területén mintegy 830.000 háztartás válhat meg felesleges bútoraitól, tárgyaitól. A lomok kihelyezésének időpontjáról 7-10 nappal megelőzően hivatalos levélben küldenek tájékoztatót.

Budapest közterületi rendjének és tisztaságának megőrzése érdekében arra kéri a FKF Nonprofit Zrt. a lakosságot, hogy tartsák be a tájékoztató anyagban leírtakat, és csak a megjelölt időpontban helyezzék ki lomjaikat.

 

kép: fkf.hu

kép: fkf.hu

A lomtalanítási időpontokat a kerületi önkormányzatokkal történt egyeztetést követően alakították ki, illetve figyelembe vették a nemzeti és vallási ünnepeket is, amikor a szolgáltatás szünetel.

Budapest kerületeit körzetekre osztották, amellyel biztosítható, hogy a lomokat koncentráltan szállíthassák el. Így rövidebb ideig okozva kellemetlenséget a lakóknak, nehézséget a gyalogosoknak és a gépkocsival közlekedőknek.

Az FKF Nonprofit Zrt. Budapest mintegy 830.000 háztartását a lomtalanítást 7-10 nappal megelőzően hivatalos levélben tájékoztatja a lomok kihelyezésének időpontjáról. Levelükhöz hírlevelet is csatolnak, amely általános információkat tartalmaz. Célja a lomtalanítás lebonyolításának megismertetése, továbbá az, hogy a lakosok választ kaphassanak a leggyakrabban felmerülő kérdésekre is:

– mit lehet kikészíteni és mit nem,
– hová és hogyan helyezzék ki a feleslegessé vált használati tárgyakat,
– milyen módon lehet a jelzettől eltérő időpontban vagy sürgősen elszállíttatni a lomot.

A kerületi lomtalanítási időpontok folyamatosan bővülő listája megtalálható Társaság honlapján, illetve a lakóhely pontos megadásával érdeklődhetnek telefonon a 06-40/353-353-as ügyfélszolgálati számon, valamint írásban az fkfzrt@fkf.hu elektronikus levélcímen.

A háztartásokban keletkező, szakszerű ártalmatlanítást igénylő anyagok leadására a Társaság idén is minden körzetben az elszállítás napján gyűjtőpontot üzemeltet, ahol leadhatók lesznek a festékek, oldószerek, akkumulátorok, elektronikai hulladékok stb. Címe ugyancsak megtalálható hivatalos levelükben.

Az elszállítást követően munkatársaik elvégzik az érintett körzet alapos takarítását.

Ne készítsen ki:

 • a háztartásokban naponta képződő háztartási hulladékot,
 • ipari, mezőgazdasági tevékenység következtében keletkezett hulladékot,
 • veszélyes hulladékot,
 • hirdetés
 • építési törmeléket,
 • autógumit, autóroncsot,
 • zöldhulladékot (ág, nyesedék, lomb, fű)

A lomok kikészítésének módja:

 • Kérjük, hogy a lomot olyan helyre helyezzék ki, amely járművünkkel könnyen megközelíthető.
 • Fontos, hogy a lomok ne tegyék az úttestre, mert akadályozhatják a forgalmat, illetve balesetet okozhatnak.
 • Kérjük, hogy a közterületi rend megóvása érdekében a levelünkben feltüntetett kikészítési időpontban helyezzék csak ki a lomot, melyet a következő napon szállítunk el.

A lomtalanítás utáni takarítás: Társaságunk a lomtalanítást követően elvégzi az érintett terület alapos takarítását. Az ingatlanok előtti járdaszakasz megtiszítása a tulajdonosok kötelezettsége. Kérjük, legyenek partnereink!

Hasznosítható hulladékok: Környezetünk megóvása érdekében, a  hasznosítható hulladékokat (fehér üveg, színes üveg, papír, műanyag, fém doboz, italos kartondoboz) kérjük, ne a lomokkal együtt helyezze ki, hanem használja a házhoz menő szelektív gyűjtőtartályokat, gyűjtőszigeteinket, illetve hulladékudvarainkat!

Veszélyes hulladék begyűjtése: A háztartásokban keletkező, szakszerű ártalmatlanítást igénylő hulladékok átvételére Társaságunk minden körzetben az elszállítás napján  ideiglenes gyűjtőpontot üzemeltet. Pontos helyszínéről tájékoztató levelünkben adunk tájékoztatást. A veszélyes hulladék átvétele minden egyes körzetben a lomok kikészítését követő napon történik 12ºº és 18ºº óra között, hétvégére eső gyűjtési napokon 10ºº és 16ºº között.

A gyűjtőpontokon leadható veszélyes hulladékok:

 • sütőzsír, sütőolaj és göngyölegei,
 • festékmaradék és göngyölegei,
 • olajos műanyag flakon,
 • oldószerek, hígítók,
 • növényvédő szer,
 • szárazelem,
 • elektronikai hulladék,
 • gumiabroncs,
 • szóró palack,
 • fénycső.

Budapesti Városigazgatóság Holding Zrt.

Kapcsolódó cikkek
Uniós irányelv miatt kell a napelemadó?

Az elektromos és elektronikai termékek - így a napelemek is - használatuk befejeztével veszélyes hulladéknak minősülnek függetlenül attól, hogy működésük Elolvasom

Május végéig elszállítják a legveszélyesebb anyagokat az Illatos útról

A Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről május 31-ig kell elszállítani azt a 991 hordót, amely a legveszélyesebb anyagokat tartalmazza Elolvasom

6-9 hónapig tarthat az összes hulladék elszállítása

Az összes hulladék elszállítása a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről kilenc hónapon belül befejeződik, május végéig elviszik a legveszélyesebbnek Elolvasom

Elszállították a legveszélyesebb Illatos úti hordókat

Elszállították a legveszélyesebbnek ítélt ezer hordót a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről - közölte Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?