Megnyílt az első csomagolás nélküli bolt Berlinben (videó)

Nem csak műanyag szatyrot nem adnak, de minden egyes áru (a tésztát és a sampont is beleértve) csomagolás nélküli! Így már ez az egy bolt is több tonnányi csomagolási hulladéktól szabadítja meg a várost.

Egy bolt, ahol egyáltalán nincs csomagolás, de annyira nincs, hogy a szállítási láncban sincs. Az ötletgazdák a teljes értéklánc során – a termelőtől egészen a fogyasztóig – igyekeznek minden csomagolóanyagot mellőzni.

Csomagolás nélküli bolt BerlinbenMár onnan nézve jó az egész, hogy a fiatal vállalkozók projektjükkel első díjat nyertek egy berlini üzleti versenyen, azóta követem az ügyeiket. Sara Wolf és Milena Glimbovski alapítók szerint egyre nagyobb az igény a fenntarthatóságot szem előtt tartó szolgáltatásokra. Legyen igazuk, Berlinben lehet, hogy már igaz ez a kijelentés.

hirdetés

Csomagolás nélküli bolt BerlinbenSzintén fontos filozófia (erről ábrándozom egy ideje én is), hogy a vásárló itt megtalálhatja azt, amire szüksége van, de nincs túlkínálat mondjuk százféle kókuszos-epres-csillámpónis testápolóból. Imádnám. Tészták, magok kimérős tárolókban, samponok és egyéb folyékony cuccok szintén kimérve egyszerű tartályokból.

2011-ben az Egyesült Királyságban 11 millió tonna (!!!) csomagolási hulladék keletkezett, ennek ellenére még simán lehet olyan abszurd terméket is kapni, hogy előre hámozott csomagolt banán…
Csomagolás nélküli bolt BerlinbenAz ötlet egyébként nem új, az első ilyen üzletet Catherine Conway alapította, de ez semmit nem von le az értékéből. Az eredeti elgondolás amúgy az volt, hogy bárki olcsóbban juthasson bio, organikus élelmiszerekhez a csomagolás megspórolásával.

Szerintem itthon az életben nem kapna zöld utat egy ilyen üzlet, már az engedélyeztetésnél hamvába halna az ügy, de ne legyen igazam.

forrás: okoanyu.blog.hu

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?