Megszűnt a szmogriadó Budapesten

Javult a levegő minősége a fővárosban, ezért a főpolgármester elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatának megszüntetését – közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel kedden kora hajnalban.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A hétfőn mért adatok alapján a szálló por (PM10) szintje egy fővárosi mérőponton sem haladta meg a tájékoztatási küszöbértéket, két esetben a tájékoztatási és az egészségügyi határérték közötti légszennyezettség alakult ki, tíz mérőponton az egészségügyi határértéket sem érte el.

A szmogriadó riasztási fokozatának bevezetését Tarlós István főpolgármester szombat hajnalban rendelte el, és vasárnap reggel 6 órától tiltották a legszennyezőbb, fekete környezetvédelmi matricás autók közlekedését. A korlátozás nem terjedt ki egyebek mellett az M0-ás Budapesten áthaladó szakaszaira, továbbá a Nagykovácsi és Remeteszőlős megközelíthetőségét lehetővé tevő utakra.

hirdetés
Fekete színű környezetvédelmi matrica egy autón Budapesten. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Fekete színű környezetvédelmi matrica egy autón Budapesten. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A szombati mérési eredmények vasárnap hajnali értékelése alapján indokolt a riasztási fokozat fenntartása, mivel még tovább emelkedett Budapesten a szálló por szennyezettségi szintje, már nyolc mérőponton meghaladva a riasztási küszöbértéket – olvasható a vasárnap kiadott közleményben.

energiaoldal.hu – MTI

 

Vélemény, hozzászólás?