Megtörné a Gazprom monopóliumát Moszkva

Az orosz kormánynak meg kell szüntetnie az állami gázvállalata, a Gazprom kizárólagos exportjogát ahhoz, hogy Oroszország versenyben maradhasson a nemzetközi gázpiacon. Az energiaminisztérium már előkészítette az új törvényjavaslatot, amely révén a Novatek, a Rosznyefty és kisebb vállalatok is exportálhatnak a jövőben.

Az orosz energiaminisztérium új törvényjavaslata alapján liberalizálná a földgáz exportját cseppfolyósított, azaz LNG formájában. E lépés révén nem csak az állami tulajdonú Gazprom gázipari vállalat lenne jogosult kizárólagosan a gázexportra, írja a The Moscow Times. Így a magántulajdonban lévő cégek is meglovagolhatják a világszerte egyre növekvő LNG-éhséget, amit mind az Egyesült Államok, mind Ausztrália ki kíván szolgálni. Hogy Oroszország versenyben maradhasson, mást is kell kínálnia, mint a vezetéken szállított földgáz.

hirdetés
kép: rosneft.com

kép: rosneft.com

Oroszország jelenleg egyetlen LNG-üzemmel rendelkezik, ez a Gazpromé és a Szahalin-2 projekt része. Évente 10 millió tonna cseppfolyósított gázt képes előállítani. A Novatek és a Rosznyefty, részben magántulajdonban álló orosz vállalatok már rendelkeznek vásárlókkal majdani termékükre, amit az LNG-üzemeik megépítése után tudnának szállítani. Ehhez azonban szükség van a törvénymódosításra, hiszen a jelenlegi állás szerint nem exportálhatnak. Ezért még nem is készült el a finanszírozási tervük, így a beruházás kimenetele sem biztos. A Novatek a Jamal-félszigeten, a Rosznyefty pedig a Szahalin-mezőn fejlesztene, mindkét beruházásról részletesen írtunk korábban.

Egy, az előterjesztést ismerő személy elmondása szerint az új jogszabály azoknak a vállalatoknak engedélyezné az LNG-exportot, amelyek már rendelkeznek konkrét beruházási tervekkel. Más cégek is exportálhatnának, ezek a gázukat a kormány által meghatározott LNG-üzembe küldhetik cseppfolyósításra. Azoknak a cégeknek, amelyek külföldön termelt gázt adnának el, legalább 50 százalékban tulajdonosának kell lennie az orosz államnak, folytatta a neve elhallgatását késő forrás.

A Novatek 20 milliárd dolláros beruházása a francia Totallal és a kínai CNPC-vel 2016-tól termelne LNG-t, teljes, 16,5 millió tonnás éves kapacitását 2018-ban érné el. A Rosznyefty távol-keleti üzeme az amerikai ExxonMobillal szintén 2018-tól üzemelne és 15 milliárd dollárba fog kerülni. Mivel a Gazprom lassan tíz éve képtelen megegyezni Kínával egy gázvezeték megépítéséről, szóba jött, hogy szintén LNG-állomást építene a legnagyobb ázsiai ország kiszolgálása céljából, ami Vlagyivosztokban lehetséges.

forrás: energiainfo.hu

Vélemény, hozzászólás?