Mennyit lehet spórolni évente LED izzókkal?

Amikor az első led fényforrást megvásároltam a lakásba, még elég húzós volt az ára. Nem is vásároltam csak egyet a konyhába a kiégett helyére. Büszke voltam, hogy a mi otthonunkban is van igazán energiatakarékos izzó, igaz még csak egy darab. Fogadkoztam, hogy a következő izzócsere alkalmával is ledeset vásárolok majd.

Ez nem is jelentett gondot a WC, a fürdőszoba, közlekedő, és a terasz esetében. Kiégett a régi, pótoltam led fényforrással. Ráadásul egyre jobb led izzókat lehetett, egyre olcsóbban vásárolni. Apró lépések a takarékos energiafelhasználás felé.

Izzó számol gondolkodik

A szobai és a nappali lámpákkal, már több probléma akadt. Pontosabban az izzócsere, finoman fogalmazva költségesebb volt. Lámpánként átlagosan négy izzó volt, ráadásul nem is a normál E27-es, vagy E14-es foglalattal rendelkeznek. Az úgynevezett G9-es led izzók akkoriban még elég drágák voltak.

Végül 20 darab izzót cseréltem a hagyományosról ledre. A meglévő 60 W-os hagyományos izzókat, 10-13 W-os led fényforrásokkal helyettesítettem. Ez azt jelenti, hogy 100 W-nak megfelelő led izzókat választottam, kivéve a G9-eseket, ott csak 40 W-nak megfelelő 4 W-os ledeket raktam. Szeretjük a fényt.

e-27-es-power-led-korte-lampa

Mit nyertem a led izzókkal?

hirdetés

Elsősorban azt, hogy az elmúlt egy évben nem kellett izzót cserélnem. Hosszabbtávon a lámpák, csillárok élettartamát is meg kell említenem. A lámpák leggyakoribb hibája az foglalatok érintkezőinek túlmelegedése. Nos, a 60 W-ra tervezett érintkezők 13 W-os fogyasztással szerintem örök életűek lesznek. Csak akkor cserélek lámpát, csillárt, ha meguntam a régit.

Végül következzen a matek.

Fényforrásonként 47 W megtakarítással számolva (60W-13W), a húsz izzónál ez 940 W-ot jelent. Napi átlag egy óra üzemidőt becsülve, ez 343 100 Wh évente. Ez 343 kWh. Szorozzuk be egy átlag 38 Ft/kWh-val, és máris kiderül, hogy ez 13 034 Ft. megtakarítást jelent évente.

Ezt az eredményt hozta számomra is a villanyszámla visszatérítés is. Ezek az adatok egy spórolós energiafelhasználás eredményei. Aki többet világít, annál a megtakarítás lényegesen nagyobb lehet.

Nem említettem a led izzók bekerülési költségét. Azért nem, mert egy led fényforrás valós élettartamát még nem látom. Három évre saccolom, de ez még nem nyert bizonyítást. Igaz, nem említettem azokat a villanyszerelő hibaelhárítási költségeket sem, amelyek a hagyományos izzók használata esetén biztosan jelentkeznek háromévenként.

A legnagyobb nyereségnek a fentiek ellenére azt tekintem, hogy végre tettem valami kézzelfoghatót a környezetünkért is.

forrás: otthon.reblog.hu