Mennyit számít nyáron, ha jó a szigetelésünk és az árnyékolóink?

Az elmúlt évek kánikulái során még azok is foglalkozni kezdtek az épületek nyári energetikai egyensúlyával, akik korábban alig várták a nyarat és hallani sem akartak légkondicionálásról, pláne szigetelésről vagy árnyékolásról.

Miért elengedhetetlen a megfelelő szigetelés?

Az épületek rendkívül sok hőenergiát adhatnak le vagy vehetnek fel a tetőn és a födémen keresztül. Aki már járt szigeteletlen padláson vagy szigeteletlen tetőtérben, az tudja, hogy kész szauna alakulhat ki ezekben a terekben. A felforrósodott tetőtérben szinte képtelenség létezni, aludni, ám a tető szigetelésével jelentősen csökkenthetjük a felmelegedés hatását. Ugyanígy, ha nincs szigetelve a födém egy beépítetlen, szigeteletlen tetőtér esetében, sokkal jobban felforrósodik a lakás a födémen keresztül. Viszont a fújható szigeteléssel mind a két problémát ki tudjuk küszöbölni.

szigetelés árnyékolók

A fújható szigetelésnek van néhány komoly előnye a hagyományos kiszerelésű szigetelőanyagokkal szemben. Az első és talán legfontosabb, hogy résmentes szigetelést biztosít, a nehezen elérhető helyekre tökéletesen alkalmazható.

hirdetés

Mindenképp fújható szigetelést javasolunk, ha sok beugró, flikk-flakk, kémény helyezkedik el a padlásfödémen, és ezek miatt nem vagy csak nehezen használható hagyományos szigetelőanyag. Ha például gépészeti szigeteléssel ellátott födémmel van dolgunk, nem lehet szakszerűen alkalmazni hagyományos táblás vagy tekercses szigetelőanyagot. Kiválóan alkalmazható a fújható szigetelés akkor, ha nehezen elérhető vagy nem terhelhető padlásfödémeket kell szigetelnünk.

Bátran alkalmazzuk szeglemezes tetőnél is. Ezzel a tetőtérben is hézagmentesen dolgozhatunk, a legkisebb résbe is bejut, használatával elkerülhető a bontás ha már meglévő szerkezetbe kell fújni.

A megfelelő szigetelésnek nem csak a hideg téli hónapokban van jelentősége. Nyáron is kulcsfontosságú lehet a kényelmes lakókörnyezet megteremtésében. Az épületek hőátbocsátási tulajdonságai befolyásolják, hogy mennyire melegszik fel a belső tér a külső hőség hatására. Ha rossz a szigetelés, a külső hő könnyen átjut a falakon, az ablakokon és az ajtókon, így az otthon belseje is gyorsabban felmelegszik. Ezért a jól szigetelt épületek hosszabb időre megőrizhetik a kellemes hőmérsékletet, ami különösen fontos akkor, amikor a külső hőmérséklet magasra emelkedik.

A fűtésre és hűtésre fordított energiamennyiség csökken, ami megtakarítást eredményez a rezsiköltségekben és hozzájárul a környezetvédelemhez.

(x)