Mielőbb el kell készíteni a magyar lakásépítési és -felújítási stratégiát

Ahhoz, hogy Magyarország hozzájusson a következő uniós költségvetési időszakban a lakásszektorban felhasználható támogatáshoz, mielőbb el kell készíteni a lakásépítési és -felújítási stratégiát, ehhez pedig kormánybiztos kinevezése szükséges – vélték a Magyar Téglás Szövetség, valamint a Társaság a Lakásépítésért Egyesület által csütörtökön Budapesten rendezett konferencia résztvevői.

A felszólalók rövid távon a bérlakásépítésben látják a kiutat, erre azonban csak a munkaerő mobilitásába és a gazdaságfejlesztésbe „csomagolva” lehet támogatást szerezni az uniótól. Hosszabb távon is munkát ad viszont az építőiparnak az energiahatékony felújítás, amely az EU egyik fő célkitűzése – emelték ki a felszólalók.

Gerőházi Éva, a Városkutatás Kft. munkatársa kifejtette, hogy az EU célokat támogat, ezért hiányzik a rendszeréből a közvetlen lakástámogatás. Kezdetben a szociális rehabilitáció keretében integrált korszerűsítésre lehetett támogatást szerezni, de egy tagországnak sem sikerült ilyen jogcímen jelentősebb pénzhez jutni. A 2009-ben megnyílt energiahatékony felújítás keret viszont nagyobb összegű, és perspektivikus – tette hozzá a kutató.

hirdetés

Maráczi Zsolt, a Társaság a Lakásépítésért Egyesület ügyvezető elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban az uniós direkt támogatás csökken, és a kedvezményes kamatozású hitel lép a helyébe.

Több hozzászóló firtatta a lakásépítés és -felújítás forrását. A legjobb megoldásnak azt találták, hogy az eladott szén-dioxid-kvóta ellenértéke, a kedvezményes kamatozású hitel – amelyet az Európai Beruházási Bank folyósít -, illetve a vissza nem térítendő állami támogatás lenne a forrás.

MTI