Miért mellőzik a szén-monoxid-érzékelőket?

Ismerik, de nem feltétlenül veszik komolyan az emberek a szén-monoxid-mérgezés veszélyét – derült ki a Lánglovagok Egyesület közvélemény-kutatásából, amely a napokban zárult le. Azon emberek, akik az otthonukban olyan fűtőberendezést használnak, amelyhez kémény szükséges, 94%-a tisztában van azzal, hogy a kéményseprőt az előre jelzett időpontban be kell engednie a lakásába. Vannak azonban olyanok, aki szerint nem, vagy csak akkor, ha ő hívta, vagy úgy érzi, hogy valami nem stimmel az égéstermék elvezetésével.
A válaszadók 98,85%-a tudja, a karbantartásának hiányának következménye lehet, hogy az égéstermék visszaáramolhat a lakótérbe, ahol szén-monoxid-mérgezést okozhat. Szén-monoxid-érzékelőt viszont csak 32,3%-uk használ. Olyanba már 8,21%-uk futott, hogy az érzékelő valósan egészségre káros koncentráció miatt riasztott.

kép: lowes.com

kép: lowes.com

Az életmentő készülék mellőzésének okára különféle válaszok születtek. Többen a zárt rendszerű fűtőberendezésük okán nem használják, de van aki nem tartja szükségesnek, mert rendszeresen ellenőrizteti a kazánt, kéményt, vagy mert a fűtőberendezés nem a lakótérben kapott helyet. Olyan is akad, aki fűtés közben folyamatosan szellőztet, de van aki drágálja vagy megbízhatatlannak tartja az eszközt.

Arról 57,21% hallott csak, hogy a katasztrófavédelem az ingatlan tulajdonosára akár 30 ezer forint tűzvédelmi bírságot szabhat ki, amennyiben nem tett eleget a kéményseprő-ipari közszolgáltatás igénybevételének. 39,56% nem hallott erről, és 3,23% szerint nem is igaz.

hirdetés

Ha azon emberek válaszát vizsgáljuk, akiknek nincs az otthonában olyan fűtőberendezés, amelyhez kémény szükséges, akkor az látható, hogy 86,98%-uk tisztában van a kéményseprők beengedésének szabályaival. Azt 99,53% tudja, hogy az égéstermék visszaáramolhat a lakótérbe. A tűzvédelmi bírságról 61,63%-uk hallott, 36,51%-uk nem, és 1,86% szerint nem igaz a büntetés lehetősége.

Az online kérdőívet kitöltő mintegy 1300 ember válaszát elemezve kiderül, 99,07% ismeri az égéstermék visszaáramlásának veszélyét és 58,67% hallott már a kémények kapcsán a tűzvédelmi bírságról.

A Lánglovagok Egyesület kutatásáról bővebben a langlovagok.hu oldalon lehet olvasni.

OrientPress Hírügynökség

Hogyan szereljünk fel CO-érzékelőt?