Minden harmadik polgár szennyezett levegőt szív Európában!

A bevezetett korlátozó intézkedések ellenére Európa egyes térségeiben még mindig veszélyes szintű a mikrorészecske-terhelés – írja az European Environment Agency (EEA), az európai környezetvédelmi hivatal “Air quality in Europe — 2012” jelentése.

Az európai lakosság mintegy harmada van kitéve túl magas mikrorészecske-koncentrációnak, ami a legnagyobb veszélyt jelenti az emberi egészségre. Az EU az elmúlt évtizedben jelentős eredményeket ért el a savas esőt okozó szennyező anyagok légkörbe jutásának korlátozásában, az EEA legutóbbi jelentése azonban a légkörbe jutó mikrorészecske-terhelés és a talaj menti ózonkoncentráció terén makacsul tartós problémákat tárt fel egyes régiókban.

Janez Potočnik, az EU-Bizottság környezetvédelmi biztosa rámutatott: “a tanulmány időben figyelmeztet bennünket arra, mennyire nagy jelentősége van a levegő minőségének a lakosság egészségre nézve. Ezért is szeretném elérni, hogy 2013 a Levegő Éve legyen, és pontosan a tanulmányban feltárt problémák miatt törekszem a levegő tisztasága felett őrködő törvények szigorítására”.

“Az Európai Unió nagy eredményeket ért el számos légszennyező anyag kibocsátásának csökkentésében az elmúlt évtizedben, de bőven van még mit javítani. Számos országban a szennyezőanyagok koncentrációja még mindig meghaladja az európai polgárok egészségének védelmében megállapított törvényes és ajánlott határértékeket. Olyannyira, hogy a legszennyezettebb nagyvárosokban és régiókban a légszennyezés mértéke két évvel csökkenti a lakosok várható élettartamát” – hangsúlyozta Jacqueline McGlade professzor, az EEA igazgatója.

A tanulmány szerint a “PM 10” mikrorészecske kategóriában a városi lakosság 21 százaléka volt kitéve 2010-ben az egészségvédelmi szempontból legszigorúbb napi határértéket meghaladó koncentrációnak. A finomabb “PM 2,5” mikrorészecske kategóriára megszabott éves (a napinál kevésbé szigorú) koncentrációnak pedig a városi lakossági 30 százaléka volt kitéve.

hirdetés

Az uniós szabályoknál jóval szigorúbb WHO-ajánlást (Egészségügyi Világszervezet) meghaladó mikrorészecske koncentrációnak a fenti esetben a lakosság 81 és 91 százaléka volt kitéve.

A súlyos légzőszervi problémákat és korai halált okozó ózon (O3) szennyezés a városi lakosság 97 százaléka esetében volt 2010-ben a WHO ajánlásai feletti szinten, 17 százaléka pedig az uniós ajánlások feletti szinten.

A vizek algásodásáért s részben a savas esőért felelős nitrogén oxid (NO2) szennyezésnek az uniós határértékek feletti mértékben 2010-ben a lakosság 7 százaléka volt kitéve.

Karszinogén benzo(a)pyrene (BaP) szennyezés a városi lakosság 20-29 százalékát érintette a 2013-ban életbe lépő uniós határérték felett 2008 és 2010 között.

A kéndioxid (SO2) szennyezés terén nagy eredményeket sikerült elérni az EU-ban: 2010 volt az első év, amikor a lakosság már nem volt kitéve az uniós határértéket meghaladó terhelésnek.

A légkör szénmonoxid, benzol és nehézfém (arzén, kadmium, nikkel és ólom) terhelése az EU-ban általában alacsony, csak ritkán és helyenként fordul elő határértéket meghaladó mértékben.

MTI

Vélemény, hozzászólás?