Mindent tudó traffipaxokat tesztelnek

Új sebességmérőket tesztelnek a rendőrök. A traffipaxok várhatóan már januárban kikerülnek az utakra. Az új eszközökkel nemcsak sebességet tudnak majd mérni a rendőrök, hanem képesek lesznek figyelni a szabálytalan sávváltást, a buszsáv jogszerűtlen használatát, a tiloson áthajtást, de akár a biztonsági öv használatának elmulasztását is pontosan dokumentálni tudják.

Tavaly májusban két cég nyerte meg az Országos Rendőr-főkapitányság traffipaxtenderét. A rendőrség 160 sebességmérő berendezést vásárolt. Ezek mobil eszközök de a rendőrség több száz fix telepítésű eszköz beszerzését is tervezi. Akkor azt ígérték, hogy az új eszközök már pár hónap múlva az utakon lehetnek de legkésőbb 2014 végéig.

kép: Matthew Kenwrick

Illusztráció. kép: Matthew Kenwrick

hirdetés

Az új mérők várhatóan már ebben a hónapban kerülnek ki az utakra. Decemberben ugyanis még tesztelték a rendőrök az új traffipaxokat. Úgy tudjuk, hogy a mérők hitelesítése már megtörtént.

Az új eszközökkel nemcsak sebességet tudnak majd mérni a rendőrök, hanem képesek lesznek figyelni a szabálytalan sávváltást, a buszsáv jogszerűtlen használatát, a tiloson áthajtást, de akár a biztonsági öv használatának elmulasztását is pontosan dokumentálni tudják majd. Erről még tavaly májusban beszélt Óberling József az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője.

A ‘mindent látó’ sebességmérőket, hivatalos nevükön változtatható helyű komplex közlekedési ellenőrző pontokat 720 millió forintért vásárolta a rendőrség. 2013-ban arról írtak a lapok, hogy a kormány 12,5 milliárd forintot költ sebességmérő eszközök beszerzésére, amelyet az európai unió is támogat.

OPH/inforadio.hu

Vélemény, hozzászólás?