Minőségi éhezés ellen (is) ökogazdálkodás

Rodics Katalin, a Greenpeace Kelet-Közép-Európa regionális agrárkampány-felelőse szerdán Budapesten sajtótájékoztatón az ökológiai gazdálkodás alappillérei között sorolta fel egyebek mellett a vidéki népesség megélhetésének védelmét, a tudásintenzív termelést, a természeti sokféleséget és az ökológiai növényvédelmet. Hangsúlyozta,  az ökológiai gazdálkodással a Föld akár 15 milliárd embert is képes lenne ellátni, miközben a nagyüzemi mezőgazdaság támogatói szerint a bolygón élő több mint 7 milliárd ember ellátása csak az általuk képviselt formában megoldható.

Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország munkatársa felidézte, hogy október 16-a az élelmezésügyi világnap; 1945-ben ezen a napon jött létre az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

© JÁRDÁNY Bence/Greenpeace

© JÁRDÁNY Bence/Greenpeace

Bardócz Zsuzsa professzor arra hívta fel a figyelmet, hogy a zöldségek, gyümölcsök, az egyes élelmiszerek vitamin és ásványi anyag tartalma csökken a nagyüzemi előállítás során.  Ez a folyamat pedig hosszú távon a minőségi éhezéshez vezet, amikor a szervezet a szükséges kalóriát ugyan megkapja, de a szükséges ásványi anyagoknak csupán töredékéhez jut hozzá – tette hozzá.

Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország munkatársa problémának tartotta, hogy  bár az Európai Unió és Magyarország is szigorúan szabályozza a mezőgazdaságban használható növényvédő szerek mennyiségét egy termékre lebontva, a szabályozás arra már nem tér ki, hogy hány fajta növényvédő szer lehet egy adott termékben.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádszentandrás lakói a régió legnagyobb biogazdaságát működtetik. Az ökogazdálkodás megváltoztatta a falusiak életét, és nagyszerű lehetőséget jelent más, nehéz gazdasági helyzetű kistelepülések számára is. © JÁRDÁNY Bence/Greenpeace

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádszentandrás lakói a régió legnagyobb biogazdaságát működtetik. Az ökogazdálkodás megváltoztatta a falusiak életét, és nagyszerű lehetőséget jelent más, nehéz gazdasági helyzetű kistelepülések számára is. © JÁRDÁNY Bence/Greenpeace

Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere pedig arról számolt be, hogy a Borsod megyei település, már 5 éve alkalmazza az ökológiai gazdálkodást a zöldségtermesztésben. Az általuk termesztett zöldségek értékesítése és a falu megismertetése miatt megalkották a BioSzentandrás márkát – tette hozzá. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy minden magyarországi kistelepülésnek meg kell találnia a funkcióját, hogy aztán erre építve meg tudja teremteni a saját jövőjét.

hirdetés

Ökogazdálkodás

Az ökológiai gazdálkodás:

  • a korszerű tudományt és az újításokat ötvözi a természet és a biológiai sokszínűség tiszteletével,
  • egészséges gazdálkodást és egészséges élelmiszert biztosít,
  • védi a talajt, a vizet és az éghajlatot,
  • nem szennyezi a környezetet vegyszerekkel,
  • nem használ géntechnológiával előállított haszonnövényeket,

és felfogásának központjában a fogyasztók és a termelők állnak, nem pedig azok a nagyvállalatok, amelyek fennhatósága alá élelmiszereink jelenleg tartoznak.

energiaoldal.hu – MTI – Greenpeace

Vélemény, hozzászólás?