Pazarlás jégkaparás közben járatni a motort

Több mint félmilliárd kilométernyi távolságot lehetne végigautózni abból a benzinből, amelyet a téli ablaktisztogatáskor puffogtatnak el a brit autósok azzal, hogy közben járatják a motort – állítja a Direct Line Car brit biztosítótársaság.

Az átlagautós három perc alatt szabadul meg a kocsija ablakaira fagyott csapadéktól. Évi összesítésben ennyi idő alatt annyi üzemanyag pocsékolódik el, hogy abból 13 ezerszer meg lehetne kerülni autóval a Földet.

kép: mad/indafoto.hu

hirdetés

A biztosító a takarékosság mellett a biztonságra is felhívta a figyelmet tanulmányában, a járó motorú autók ugyanis a legvédtelenebb célpontok a tolvajok számára. A felmérés kiderítette, hogy jégolvasztás közben az autósok 42 százaléka még magára is hagyja kis időre járművét – például visszaszalad házába ezért vagy azért -, miközben jár a motor. Márpedig ha ilyen körülmények között lopják el kocsiját, a biztosító nem fizet – közölte a The Daily Telegraph című brit lap.

Az álló helyzetben való járatás egyébként az autó motorjára sincs jó hatással, ugyanis így az üzemi hőmérséklet elérése is sokkal több időt vesz igénybe, a hideg üzem pedig rendkívül igénybe veszi a motort, kihatva ezzel az élettartamára is. Ezért ma már jellemzően nem ajánlják a gyártók az elindulás előtti hosszabb motormelegítést.

Más kérdés, hogy a közlekedés biztonságát hogyan befolyásolja a némileg előmelegített motorral történű elindulás, lévén az autók többsége még mindig nem rendelkezik elektromos szélvédőfűtéssel. A hideg utastérben keringő párás levegőből kicsapódó nedvesség pedig azonnal odafagy a hideg ablaküvegre, akár teljesen meggátolva a kilátást.

mti, telegraph.co.uk, energiaoldal.hu