„Nagyüzemi” mosószer-hamisító banda bukott le

Pest megyében és az észak-alföldi régióban is buktak a mosószer hamisítók. A három banda a gyanú szerint több mint százmillió forint kárt okozott a védjegytulajdonosoknak. Az elkövetői kör nyolc tagját elfogták és gyanúsítottként hallgatták ki üzletszerűen elkövetett iparjogvédelmi jogok megsértése bűntett miatt.
Az észak-alföldi régióban a NAV pénzügyi nyomozói az utóbbi negyedévben a második „nagyüzemi” mosószer-hamisító bandát buktatták le. Pénzügyőrök és revizorok segítségével négy megyében, huszonhárom helyszínen tartottak házkutatást. Az elosztó központ Nyíregyházán működött.

kép: NAV

kép: NAV

A tisztítószerek nagykereskedelmével foglalkozó kft. nagy tételben, 1000 literes tartályokban Szlovákiából importált gyengébb minőségű, azonban legálisan forgalomban lévő folyékony mosószert. A terméket aztán – a megrendelők igényei szerint – flakonokba töltötték. A különböző márkájú mosószer címkéket postán vagy futárszolgálattal juttatták el a viszonteladóknak, akik a flakonokra ragasztották, és máris jól csengő márkanév alatt tudták eladni az árut.

kép: NAV

kép: NAV

Az észak-alföldi akcióban a pénzügyi nyomozók több mint húszezer liter folyékony mosószert, ezer kilogramm mosóport, mintegy hétezer hamis címkét, kupakokat, flakonokat és egy millió forint készpénzt is lefoglaltak.

kép: NAV

kép: NAV

hirdetés

Az elkövetői kör nyolc tagját elfogták és gyanúsítottként hallgatták ki üzletszerűen elkövetett iparjogvédelmi jogok megsértése bűntett miatt. Tettükért akár 5 évig terjedő szabadságvesztést is kaphatnak. A gyanúsítottak közül a bíróság 2 férfi és 1 nő házi őrizetét rendelte el.

kép: NAV

kép: NAV

Majdnem egy időben, Pest megyében újabb két banda bukott. A pénzügyőr járőrök előbb a 17. kerületben, majd Kistarcsán tartottak raktárellenőrzést. Mindkét helyen tetten érték az elkövetőket, akik éppen folyékony mosószer kiszerelését és csomagolását végezték. A budapesti helyszínen raklapokra csomagolt, szállításra előkészített tisztítószerek várták, hogy az ott várakozó teherautókra pakolják őket.

A pénzügyi nyomozók a két helyszínen mintegy 37 ezer liter töltött flakonos mosószert, 22 ezerliteres tartályban ismeretlen eredetű folyadékot, töltőberendezéseket, címkéző gépeket, flakonokat és címkéket foglaltak le. A budapesti raktárban a mosószeren kívül öblítőket, tisztítószereket és samponokat is csomagoltak.

Ebben a két ügyben tizenegy férfit és egy nőt hallgattak ki gyanúsítottként iparjogvédelmi jogok megsértése miatt.

OPH