Napelem park épül a székelyföldi Gyergyószárhegyen

Hargita megye háztartásainak mintegy felét láthatná el árammal az a napelem park, amelyet Gyergyószárhegy határába tervez egy befektető.

A Krónika napilap beszámolója szerint a német Heloitec cégcsoport romániai képviselője, a Solarsystem Kft. mintegy 50 millió eurós beruházással szeretné létrehozni a napelem parkot egy 100 hektáros területen, amelyet a helyi Bástya mezőgazdasági társulástól bérelne.

A folyamatban levő beruházásról Gábor László, Szárhegy polgármestere és Cornea Ioan, a Solarsystem Kft. képviselője számolt be. fotó: szekelyhon.ro

A Solarsystem Kft. képviselője, Ioan Cornea a helyszínen elmondta, műholdas felmérés alapján találták meg a park létesítésére legalkalmasabb területet. Szárhegyen mind a technikai, mind a földrajzi adottságok megfelelőnek bizonyultak a terv kivitelezéséhez és a helyi, valamint a megyei önkormányzat is támogatja a befektetőket.

hirdetés

A létesítmény óránként 30 megawatt elektromos áram termelésére lesz alkalmas, és húszezer háztartás napi áramszükségletét biztosíthatja. A cég már megkapta a szükséges engedélyeket a területi és az országos áramszolgáltatótól. Amint az építési engedélyeket sikerül beszereznie, elkezdi a kivitelezést, amit a tervek szerint fél év alatt be is fejez.

Az építkezési engedélyek beszerzéséhez előbb a mezőgazdasági parcellák azonosítása, a területek telekkönyveztetése, illetve az övezeti területrendezési terv elkészítése szükséges.

Gábor László, a 3.500 lakosú Gyergyószárhegy polgármestere elmondta, a befektető a telekkönyveztetés költségeit is vállalta, amely esetenként jelentős kiadást jelentene a földtulajdonosok számára. A parcellák tulajdonosainak hektáronként évi 400 euró bérleti díjat ajánl a befektető. A polgármester hozzátette, a Bástya mezőgazdasági társulás tagságával a jövő héten tartandó közgyűlésen beszélik meg a huszonöt évre tervezett bérleti szerződés feltételeit.

A befektető cég képviselői elmondták, a park 15 személynek ad munkát, a létesítendő park felügyeletét, kezelését a Bástya társulásra bíznák. Az előzetes számítások szerint a létesítmény után fizetendő ingatlanadó évi 300–400 ezer euróval növelné a település költségvetését.

forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?