Napelemadó: újabb ellenzők

A napelemek termékdíjának eltörlését vagy csökkentését javasolja a Magyar Napelem Iparági Egyesület (MANAP). A napelemekre a szakmával történő egyeztetés teljes hiányában kivetett termékdíj magas mértéke nem indokolható az egyesület szerint, amely a megújuló energiák terjedését ösztönző változtatásokat is javasol az adórendszerben.

Az egyesület hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte: az EU elektronikus hulladék kezelési irányelve alapján a tagállamoknak gondoskodniuk kell a napelemek visszavételéről és ártalmatlanításáról azok – 25 év feletti – várható élettartama végén. Magyarország úgy ületette át az irányelvet a magyar jogrendbe, hogy környezetvédelmi termékdíj fejében központi újrahasznosítással vállalta a hulladékok ártalmatlanítását.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az ezért előre fizetendő díj, amely Magyarországon 114 forint kilogrammonként, 5-7-szerese az európai gyakorlatban tapasztalt költségeknek, ami hátrányos megkülönböztetést jelent az amúgy is leszakadóban lévő magyar napelemes zöldáram termelésnek – írják.

A MANAP közleményéből kiderül: a nemzetközi gyakorlatban legtöbbször nonprofit szervezetek útján biztosítják a gyártók saját termékeik élettartam végén történő visszavételét és ártalmatlanítását. Az ezen szolgáltatásért fizetett díjak a mostani magyar szabályozás töredékét teszik ki, figyelembe véve azt is, hogy a napelemek alapanyaga értékes újrahasznosítható anyagokat, egyebek mellett alumíniumot is tartalmaz. A díjakat hosszú évekig elkülönítetten kezelik, hogy a napelemek élettartamának végén a megfelelő fedezet a szükséges feladatokra rendelkezésre álljon. Megfontolandó, hogy a jelenlegi magyar rendszer “adóztató” jellegű szemléletmódja helyett az ilyen hosszú élettartamú termékek esetében ezt a modellt vegye át a magyar szabályozás – olvasható a tájékoztatásban.

A most kivetett termékdíj napelemenként 2100-2300 forint, ami a nagykereskedelmi árak 5 százalékos emelkedését jelenti – írja a MANAP. A lakossági végfelhasználóknak a termékdíj után a 27 százalékos áfát is meg kell fizetniük, ami egy átlagosnak mondható 3,5 kilowattpeak (kWp) méretű családi házas, 14 napelemet tartalmazó rendszer esetén mintegy 40 ezer forint többletkiadást jelent.

hirdetés

Az egyesület szerint nehéz helyzetbe kerültek azon támogatási forrásra pályázók – jellemzően önkormányzati intézmények – és kiserőmű beruházók, vagy már a kivitelezésre leszerződött szakcégek is, akik tavaly elindított projektjeik során még nem számoltak a termékdíj költségével. Pályázatos projektek esetében 300-400 ezer forint, kiserőművi projekteknél akár 4 millió forint váratlan többletköltséget is okozhat az új termékdíj – hívja fel a figyelmet a MANAP közleményében.

Törvénymódosítást kezdeményez a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes azért, hogy a megújuló energiát hasznosító elektromos és elektronikai berendezések után ne kelljen termékdíjat fizetni.

Szabó Marcel hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében az áll: a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény – preambulumában meghatározott – célja, hogy járuljon hozzá a környezetszennyezés megelőzéséhez, csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodás ösztönzéséhez.

A január elsejétől hatályos, módosított törvény első melléklete alapján a napelemek és a szélerőművekben használt generátorok, valamint vezérlőegységek is termékdíjkötelesek, annak ellenére, hogy ezek az eszközök kiemelten hozzájárulnak a törvény deklarált céljainak teljesüléséhez – írta a jövő nemzedékek szószólója.

Hozzátette: a megújuló energiatermelés eszközeinek díjjal terhelése “nyilvánvalóan ellentétes” a Magyarország megújuló energiahasznosítási cselekvési tervébe foglalt célkitűzésekkel, valamint rontja a támogató és ösztönző intézkedések hatásosságát.

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség vasárnap tette közzé a honlapján, hogy januártól minden napelem után kilónként 114 forint környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni, ami – számításaik szerint – mintegy 2000-2500 forintos modulonkénti áremelést jelent.

MTI – energiaoldal.hu

Vélemény, hozzászólás?