Napenergiás vízmotor forradalmasíthatja az áramtermelést (videó)

A konyhában ismert veszélyforrás, hogy ha vízzel próbálják meg eloltani a lángoló olajat, akkora robbanás keletkezik, ami még a falakat, ajtókat, ablakokat is megrongálhatja, súlyos égési sérüléseket is okozva. A forró olaj vízzel való találkozása azonban akkor is veszélyes, ha nem keletkezik tűz. Matt Bellue és Ben Cooper találmánya viszont munkára foghatja ezt a detonációt.

A HidroICE projekt lényege, hogy a hagyományos benzinmotorokkal ellentétben nem egy elektromos szikrával begyújtott benzin-levegő keverék mozdítja el a dugattyút a motorban, hanem napenergiával felforrósított olajat használnak. Ezt a forró olaj fecskendezik a motorba, majd egy kevés elporlasztott vizet , amely pillanatok alatt gőzzé alakul és az eredeti méretének 3000-szeresére tágulva, robbanásszerű energiával kezdi el mozgatni a dugattyút.

 

Mivel ez a detonáció a motorban zajlik le, nem veszélyesebb, mint bármilyen más benzin, vagy dízelmotor. Ezután lehűlve a gőz ismét vízzé alakul, amit ugyan szét kell választani az olajtól, de mivel nem keverednek, ez nem olyan nehéz feladat…

hirdetés

A motort mindössze egy elektromos generátorhoz kell csatlakoztatni és indulhat az áramtermelés. Ha az ötletük beválik, reményeik szerint 75 százalékkal csökkentheti a napenergia-felhasználás költségeit.

Az olaj felhevítésére kiváló lehet egy parabolikus napkollektor, amellyel 400 °C feletti hőmérséklet érhető el. Jelenleg egy 31 cm3 hengerűrtartalmú gázmotor átalakításán fáradoznak.

 

Ugyan nehéz elképzelni, hogyan működhetne ez a berendezés egy autóban, de egy fixen telepített generátor már sikeres és hatékony lehet.