Nekiment a bejglinek a klímaváltozás

A máknak betett a nyári forróság, és a dió sem lett olcsóbb. A hagyományos ünnepi édesség a bejgli, így hát a karácsony a dióbél és a mák szezonja. Egyre több vevő keresi már a piacokon és a boltokban a diót és a mákot, az árak láttán felkapják a fejüket, írja a hirado.hu.

Dióból az idei termés jónak mondható, maga a dió is nagyon szép, ám annyi munka van vele – szárítás, törés -, hogy a kilónkénti 2000-3000 forintos ár alá nem tudnak menni a termelők – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

kép: gcsermak/indafoto.hu

kép: gcsermak/indafoto.hu

Fontos az év minden napján elrágcsálni néhány szem diót. A dió ugyanis teljes értékű táplálék, szénhidrátot, zsírt és fehérjét egyaránt tartalmaz. A legújabb kutatások szerint napi 50 gramm dió fogyasztása nagymértékben csökkenti a szívbetegségek kialakulását. A népi gyógyászatban vértisztítóként, bél- és gyomorhurut kezelésére használják.

hirdetés

A diós bejgli mellé persze kell a mákos is. A mákot azonban megviselte a nyári szárazság, a gubók is kisebbek voltak, mint az előző években. A kevesebb termés okozta kiesést a termelők igyekeznek áremeléssel pótolni.

„Az idei mák termése nagyon gyenge az időjárás miatt. Nagyon meleg volt és eső alig esett, muszáj emelni az árakat” – mondta el egy termelő a Kossuth Rádióban.

A mák kilónkénti ára 1400-2000 forint körül mozog, de van, ahol ennél is többet kérnek érte.

Vélemény, hozzászólás?