Nem bünteti Brüsszel a magyar erdőgazdálkodást

Lezárta az Európai Bizottság a Sajóládi, a Girincsi Nagy-erdő és a Csaholc Garbolci Natura 2000 erdők ügyében indított kötelezettségszegési eljárásokat. A magyar erdőgazdálkodás maradéktalanul teljesíti az uniós természetvédelmi elvárásokat – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

kép: natura.2000.hu

kép: natura.2000.hu

A Vidékfejlesztési Minisztérium intézkedéseinek köszönhetően lezárultak azok a kötelezettségszegési eljárások, amiket még 2008 és 2010 között indított hazánk ellen az Európai Bizottság a Natura 2000 erdőkben történt, jellemzően illegális fakitermelések miatt.

A Bizottság elsősorban azt kifogásolta, hogy a magyar hatósági felügyeleti rendszer nem ad megfelelő védelmet a közösségi jelentőségű erdei élőhelyeknek.

hirdetés

Első lépésként az erdészeti hatóságok egy rendkívül szigorú Natura 2000 hatásvizsgálati rendszert vezettek be, amelyet az Európai Bizottság is elfogadott és eredményesnek ítélt.

A Vidékfejlesztési Minisztérium ezután a hatásvizsgálatokból fakadó korlátozások ellentételezésére 2012-ben a vidékfejlesztési forrásokból elindította a Natura 2000 erdő kompenzációs támogatást. Ez az egyik legsikeresebb erdészeti vidékfejlesztési intézkedés lett.

A minisztérium és az erdőgazdálkodók együttműködése azzal vált teljessé, hogy az uniós elvárások teljesülését megfelelő EU-s források hozzárendelésével biztosították.

OrientPress Hírügynökség

One comment

  • Gwen

    Pedig nagyon oda kellene figyelni rá, nem szabadna az erdőket újratelepítés nélkül kivágni. Persze nehéz az illegális kitermelés ellen védekezni, de muszáj lenne, mert eltűnnek az erdők. Ha meg iparilag csinálták a haszon miatt, hát az még szomorúbb.. Már a nagy cégek is felfogták, hogy a fa csak akkor megújuló forrás, ha fenntartható erdőgazdálkodást folytatunk, az FSC pont ezt szeretné elérni: http://bit.ly/felelosseggel

Vélemény, hozzászólás?