Nem épül hulladékégető Heiligenkreuzban

Az LMP gratulál a szentgotthárdi önkormányzatnak, az osztrák és a magyar zöld szervezeteknek, amelyeknek nagy szerepük volt abban, hogy megakadályozzák a környezetkárosító heiligenkreuzi hulladékégető felépítését – írja az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében Jávor Benedek.

Jávor Benedek, kép: lehetmas.hu

A frakcióvezető arra hívja fel a figyelmet, hogy az osztrák közigazgatási bíróság megsemmisítette a határ túloldalára tervezett hulladékégető környezetvédelmi engedélyét, ezzel minden valószínűség szerint meghiúsult a szentgotthárdiak egészségét és természeti értékeinket veszélyeztető létesítmény megvalósítása. Hangsúlyozza, hogy a heiligenkreuzi szemétégető füstje a Szentgotthárdon és környékén élők egészségét, valamint természeti értékeinket, köztük az Őrségi Nemzeti Parkot is veszélyeztette volna.

kép: lehetmas.hu

A politikus a beruházás gazdasági racionalitását is megkérdőjelezhetőnek tartotta, mert – szavai szerint – olyan nagy teljesítményűre tervezték az égetőművet, amilyenre nincs szükség Ausztriában, hiszen a jelenlegi hulladékégetőknek is vannak szabad kapacitásai. Hangot adott annak a véleményének is, hogy a létesítményben nagy valószínűséggel importszemetet égettek volna, ami viszont az Európai Unió hulladékgazdálkodással kapcsolatos alapelveivel ütközne, miszerint helyben kell ártalmatlanítani és feldolgozni a szemetet.

Jávor Benedek arra is emlékeztet, hogy az LMP számos alkalommal lépett fel a parlamentben és azon kívül is a hulladékégető megépítése ellen.

A bíróság formai hiba miatt helyezte hatályon kívül az osztrák környezetvédelmi szenátus döntését a környezetvédelmi engedély kiadásáról és az eljárást újból a szenátus elé utalta – közölte Raunikar.

A közigazgatási bíróság 2010. júniusi határozata ellen a BIGAS és négy magánszemély fellebbezett a bíróságnál.

A civil összefogás képviselője szerint a bíróság döntése legkevesebb két évvel tolja ki az eljárást. Közölte, ők amellett fognak fellépni, hogy a beruházó burgenlandi energiavállalat, a BEGAS végleg elálljon az osztrák-magyar határ közelébe tervezett létesítmény megépítésének szándékától.

hirdetés

Noha jogilag lehetősége lett volna rá, a BEGAS eddig nem kezdett hozzá az építkezéshez, mert úgy döntöttek, hogy megvárják a bíróság döntését – idézte fel Johann Raunikar. Ezek alapján úgy vélekedett, hogy ezután sem lehet az építkezés megkezdésére számítani.

Előzőleg a Pro Natura St. Gotthard (PRONAS) magyar környezetvédelmi civil összefogás adott értesítést a honlapján arról, hogy az osztrák egyesület az engedély visszavonásáról tájékoztatta őket.

A PRONAS közleményében annak a nézetének adott hangot, hogy mivel az újabb engedélyezési eljárás több évbe telne, és ismételten jelentős költségeket okozna, jogosan feltételezhető, hogy a beruházó végleg eláll eredeti szándékától.

A PRONAS jelentős sikerként értékelte az osztrák és a magyar civilek tevékenységét, és példamutatónak nevezte összefogásukat.

A BEGAS tartományi gázszolgáltató nagy teljesítményű, a vállalat álláspontja szerint korszerű technológián alapuló hulladékégetője évi 325 ezer tonna szemetet és szennyvíziszapot dolgozna fel. A 115 millió euró beruházással épülő szemétégető építése ellen osztrák és magyar környezetvédők, Szentgotthárd önkormányzata, az Őrségi Nemzeti Park, valamint magánszemélyek is tiltakoztak. Emellett a magyar kormány is a döntés felülvizsgálatát szorgalmazta.

A beruházás ellen tiltakozó környezetvédők és civilek szerint a létesítmény megváltoztatná a táj képét, sérti az Őrségi Nemzeti Park természetvédelmi érdekeit, környezeti terhelést jelentene, és gazdaságilag sem megalapozott, mivel a tartományban nem keletkezik elég szemét a működtetéséhez, ezért “szemétimportra” lenne szükség.

A burgenlandi tartományi kormány 2008-as első fokú engedélye ellen a környezetvédelmi szenátushoz Ausztriából és Magyarországról összesen 487 fellebbezés érkezett. A szenátus 2009-es határozatában ezeket elutasította, és “a tervezetben szereplő intézkedések mellett, valamint további meghagyásokkal és feltételekkel” jóváhagyta az engedélyt.

 

forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?