Nem kell kidobni a hibridek használt akkumulátorait

Ahogy a nagyobb testvérek kinőtt ruháit a kisebbek hordják tovább, a hibrid autók gyengülő akkujai is jól szolgálhatnak még, például házak puffer energiatárolóiként.

Sokan tartanak attól, hogy az elektromos és hibrid autók elterjedésével egyre nagyobb mennyiségben fognak megjelenni az elhasználódott akkumulátorok, mint veszélyes hulladék.

Toyota_Camry_Hybrid_05A Toyota szerint azonban ezek élettartama sokkal nagyobb lehet, mint eddig gondoltuk. Ennek demonstrálására Toyota Camry hibridek kiöregedett nikkel-metál-hidrid akkumulátorait állították üzembe a Lamar Buffalo Ranch területén a Yellowstone Nemzeti Parkban.

hirdetés

Toyota_YellowstoneA 208 használt akku kapacitása 85 kWh, ami öt épület számára elegendő. Töltésüket pedig napelemekkel és mini vízerőművekkel végzik. Tehát az öregedő akkumulátorok még kiválóan alkalmasak lehetnek megújuló energiás rendszerek puffer energiatárolóként való felhasználására.

Toyota_Camry_Hybrid_akkumulátorA Toyota véleménye szerint ilyen módszerekkel meg lehet duplázni a nagy teljesítményű akkumulátorok hasznos élettartamát és csak jóval később kell újrahasznosításukról gondoskodni.

forrás: inhabitat.com

One comment

Vélemény, hozzászólás?