Nem lesz ingyenbusz Nagykanizsán

Nem szavazta meg a város közgyűlésének többsége, így egy jobbikos javaslat ellenére nem lesz ingyenes a közösségi közlekedés Nagykanizsán.

Zakó László, a Jobbik Magyarországért Mozgalom parlamenti képviselője nyújtott be javaslatot arra, hogy a nagykanizsaiak számára tegyék ingyenessé a közösségi közlekedést. Ezzel párhuzamosan felvetette olyan mértékű adó meghatározását is, amely fedezné a költségeket, de valós alternatívát is jelentene a személyautókkal szemben.

A város közgyűlésének csütörtöki ülésén Gábris Jácint (Jobbik) önkormányzati képviselő azzal indokolta a felvetést, hogy évente lakosonként mindössze nagyjából 10 ezer forint hozzájárulást kellene fizetniük a városban élőknek, ez az összeg pedig kisebb az éves bérletek vagy egy fél tanknyi benzin áránál is. A bizottságok azonban szervezési, szakmai és gazdasági okokból sem tartották elfogadhatónak az előterjesztést.

hirdetés

Zalatnai László, a Zala Volán Zrt. elnök-vezérigazgatója azt mondta: évente mintegy 400 millió forintba kerülne a városnak a javaslat megvalósítása, mert a társaság elveszítené a mintegy 110 millió forintos árkiegészítését, és jelenleg is 60-70 milliós veszteséggel tartják fent a nagykanizsai buszközlekedést.

A közgyűlés végül nagy többséggel elutasította az előterjesztést, így nem lesz ingyenes a közösségi közlekedés Nagykanizsán.

A város képviselői rendeletet alkottak egyes tiltott közösségellenes magatartások szankcionálásáról. Cseresnyés Péter (Fidesz-KDNP) polgármester jelezte: törvénymódosítás miatt kell új formát alkotni az eddig szabálysértési kategóriák helyett, amelyeket a jövőben helyszíni vagy közigazgatási bírsággal lehet sújtani.

Az új nagykanizsai rendelet a tiltott közösségellenes magatartások közé sorolja egyebek mellett a hulladéklerakással, közterületek használatával vagy parkolással kapcsolatos szabályszegéseket. A szabályozás értelmében tilos például közterületen mindenféle állat etetése, és az üzletek nyitva tartási idejének túllépését is szankcionálhatják Nagykanizsán.

forrás: MTI