Nem nagyon ért még el Magyarországra a napelem-boom

A várakozásokat jócskán meghaladta a tavaly telepített napelemek száma a világon, de a hazai számok jelentős lemaradást mutatnak még régiós szinten is – erről Balogh Attila, az ABB senior értékesítő mérnöke beszélt a cég által szervezett háttérbeszélgetésen csütörtökön

A napenergiában hatalmas potenciál rejlik, ugyanis a Nap annyi energiát sugároz egy óra alatt, mint a világ egy éves energiaszükséglete. Minden évben 5000x annyi napenergia éri a Földet, mint amennyi a világ energiafelhasználása. 2015-ben a globális napelem-telepítés elérte a 58,8 GW-ot, ez 34%-os növekedést jelent az egy évvel korábbi hoz, és idén 15-20% várható az előrejelzések alapján.

A világ legnagyobb, stadionba telepített szolárerőművét a bieli Tissot Arena tetején építették. A 62 db ABB TRIO inverterrel szerelt naperőmű teljesítménye 2,1 MW. kép: tissotarena.ch

A világ legnagyobb, stadionba telepített szolárerőművét a bieli Tissot Arena tetején építették. A 62 db ABB TRIO inverterrel szerelt naperőmű teljesítménye 2,1 MW. kép: tissotarena.ch

A legegyszerűbben Paksi atomerőműre „átszámítva” ez a szám azt jelenti, hogy egy 2015-ben közel 30 paksnyi PV-rendszert telepítettek világszerte.

Az élen az ázsiai és Csendes-óceáni térséget találjuk, itt Kína vezet 18,6 MW, majd Japán 10,5 MW értékkel. Amerika a  második legnagyobb régió, az USA növelni fogja részesedését, 2017-ig. A Közel-Keleten és Afrika esetében lassabb a növekedés, 1,6 GW /2015.

Európában a kimagasló telepítések 2010-2012 között zajlottak. Egyesült Királyság 3,8 GW /2015, Németország 1,3 GW /2015, Franciaország 1,0 GW /2015.

hirdetés

Németország 40.000 MW telepítéssel rendelkezik (ami több, mint a teljes magyarországi energiaigény), ez 38.5 TWh termelt villamos energiát jelent, ami éves szinten a 7,5% hányadot jelent a teljes energiafelhasználásban, napos nyári napokon a 35% hányadot is jelenthet a teljes termelésben.

A környező országok közül kumulált telepítés terén Csehország vezet 2.126 MW értékkel, Románia 1.800 MW Szlovákia 538 MW Szlovénia 212 MW-ot tud felmutatni.

Magyarország jócskán lemaradva, összesen kb. 110 MW telepített napelemes rendszerrel rendelkezik. Ez meglátszik a megújuló energia részarányán is, ami 2014-ben 7,33%-ot ért el (ebből 1% a napenergia). Mint az nagyjából közismert, a 2020-as cél a 14,65% elérése.

A napelemes rendszerek hazai elterjedését segítheti, hogy jelentősen csökkentek mind a panelek, mind a rendszerek árai. Egy ilyen napelemes rendszer nagyon könnyen telepíthető, és általában 8-10 év alatt térül meg. Egy jó minőségű napelemre a gyártó 20 év garanciát vállal, és körülbelül harminc éves élettartamra számíthatunk. Hátráltató körülmény viszont a lakossági pályázatok hiánya, a környezetvédelmi termékdíj bevezetése, és a bizonytalan jogszabályi környezet is. A környezetvédelmi aggályokkal kapcsolatban Balogh Attila elmondta, hogy egy napelem körülbelül 1,5-2,5 év alatt termeli meg az előállításához szükséges energiamennyiséget. A szilícium alapúak nem tartalmaznak káros anyagokat, és 96-98%-ban újrahasznosíthatók. Az inverterek esetében szintén nincsenek környezetszennyező alapanyagok.

Tesla Powerwall. Akár elektromos autót is tölthetünk róla, bár a teljes feltöltéshez önmagában kevés a 6,4 kWh kapacitás

Tesla Powerwall. Akár elektromos autót is tölthetünk róla, bár a teljes feltöltéshez önmagában kevés a 6,4 kWh kapacitás

Továbbra is nagy probléma a megújuló energiák tárolása, bár itt is történt előrelépés az elmúlt években, például a Tesla Powerwall, vagy az ABB React-nevű, falra szerelhető megoldásai háztartások számára is elérhetővé teszik a megtermelt energia tárolását, és a folyamatos ellátás biztosítását. Nagy lehetőségek vannak az e-mobilitás elterjedésében is, ugyanis az elektromos autók is jelentős energiatároló képességgel rendelkeznek. Lassacskán ez a szektor is növekszik hazánkban, eddig az ABB töltőállomásait 170 000 alkalommal vették igénybe a villanyautósok.

energiaoldal.hu

Vélemény, hozzászólás?