Nem okozott problémát az áramellátásban a napfogyatkozás

Nem okozott üzemzavart az európai villamosenergia-ellátásban a napfogyatkozás, a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. az Európai Villamosenergia-átviteli Rendszerirányítók Szervezetével (ENTSO-E) együttműködésének köszönhetően – tájékoztatta a magyar társaság az MTI-t.

kép: atomeromu.hu

kép: atomeromu.hu

hirdetés

Az előzetes számítások 30 gigawatt (a Paksi Atomerőmű teljesítményének tizenötszöröse) villamosenergia-termelő kapacitás kiesésére számítottak, így a rendszerirányítók növelték a gyorsan mozgósítható tartalékkapacitásaik mértékét, megvizsgálták a szabályozási lehetőségek kérdését (víztározós erőművek használata, napelem termelés koordinált leállítása, újraindítása, stb.) és felkészültek egymás azonnali, villamos energiával történő kisegítésére.

A közlemény szerint napfogyatkozás okozta termeléskieséssel elsősorban a nagyszámú napelem-telepekkel rendelkező országok esetében – Németország, Olaszország, Spanyolország, Franciaország – lehetett számítani, azonban az együttműködésnek köszönhetően nem volt probléma Európa átviteli hálózatán.

MTI

Vélemény, hozzászólás?