Nincs mérgező paprika a SPAR-ban

A Greenpeace Magyarország 2015. márciusában hét magyarországi áruházlánc, köztük a SPAR paprikaválasztékán vizsgálta a növényvédőszer-maradványokat. A Greenpeace által kért laboratóriumi vizsgálat eredményét a szervezet a tegnapi napon, 2015. március 30-án a SPAR számára elküldte. E szerint az egyik budapesti SPAR-ban vásárolt paprika olyan vegyszerrel volt szennyezett, melynek használata a paprikatermesztés során nem engedélyezett. A SPAR Magyarország Kft. az alábbi levéllel kíván reagálni Greenpeace-nek.

„Tisztelt Greenpeace Magyarország Egyesület!

Tisztelt Tömöri Balázs kampányfelelős Úr!

A társaságunknak 2015. március 30-án írt levelükre válaszul az alábbiakról szeretnénk Önöket tájékoztatni.

kép: spar.hu

kép: SPAR

Elsősorban rögzíteni kívánjuk, hogy az Önök levele mellé bizonyítékul csatolt, a Wessling Hungary Kft. által készített laborvizsgálati jegyzőkönyvben szereplő terméket (zárt, műanyag tasakos paprika, 2*225 grammos kiszerelésben) a társaságunk nem forgalmazza.

hirdetés

Ezen kívül szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy az Önök által alkalmazott mintavételi eljárás nem felelt meg minden tekintetben a szakma általánosan elfogadott szabályainak, az alábbi indokok miatt:

–       a mintavételi eljárás során nem rögzítették a termék pontos nevét, tételazonosítóját, így a későbbi nyomon követés a rendelkezésre bocsátott adatok alapján nem lehetséges;

–       a mintavétel során ellenminta vételére nem került sor, így a vizsgálati eredmény utólag nem ellenőrizhető.

A fentiek alapján az Önök mintavételi eljárásában kimutatott eredmény nem ellenőrizhető és nem bizonyítható.

Természetesen abban az esetben, amennyiben a jövőben szabályszerű mintavételi eljárás keretében kívánnak mintát venni valamely, a társaságunk által forgalmazott termékből, készséggel állunk rendelkezésükre!”

forrás: SPAR