Nobel-díjas magyarban hisz Izland

Mi a jövő energiaforrása? Nap-, szélenergia, vagy netán a tengerek mozgása szolgáltatja az „erőt”, amely életünk megannyi területének, a többi között világításunk, fűtésünk működtetéséhez, autóink meghajtásához szükséges?

Sokan a hidrogén korszakát emlegetik. Tény a világ számos helyén folytatnak előrehaladott energetikai kísérleteket, fejlesztenek technológiákat a hidrogén hasznosítására. Egy magyar tudós, a nyolcvanhét éves Nobel-díjas Oláh György azonban másként gondolkodik.

A hidrogén illékony és nehezen tárolható

Amikor a hidrogénről, mint a jövő energiahordozójáról beszélnek, csak megvonja a vállát. Köszönjük szépen nem kérünk belőle, írta egy könyvében a 2000-es évek elején. Merthogy a hidrogén különösen illékony, nehezen tárolható, s egységnyi mennyiségéből kevés energia termelhető ki. Szerinte a jövő energiája sokkal inkább a metanol. Egy alkoholféleség, amely nem lényegesen kevesebb energiát tartalmaz, mint a benzin, a dízelolaj, vagy kerozin. Az ezzel összefüggő munkásságáért ítélte oda a Svéd Királyi Tudományos Akadémia díját a magyar származású tudósnak.

Áder János köztársasági elnök és Oláh György Los Angelesben 2013-ban. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Áder János köztársasági elnök és Oláh György Los Angelesben 2013-ban. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Hasonlóan gondolkoznak az északi ország, Izland energetikai szakemberei is. Olyannyira, hogy a különös természeti adottságaival megkapó Reykjanes félsziget városkájában Grindavikban megépítették az első metanolt gyártó üzemüket. A gyárat az Amerikában élő magyar tudósról, Oláh Györgyről nevezték el.

A metanol hasznosításának valóban sok az előnye. Ugyanolyan módon, akár tankokban, tárolható, mint a jelenlegi üzemanyagok, ami miatt nem lenne szükség a töltőállomások újjáépítésére. A legtöbb motor már most is meghajtható lenne egyfajta benzin-metanol keverékkel. Speciálisan átalakított autók pedig működhetnének kizárólag metanollal. Egyetlen hátrányuk az, hogy mérgezőek, a szakemberek azonban azzal érvelnek, hogy az emberek nem fogyasztják a benzint sem.

hirdetés

Kémiai reakcióban születik az alkohol

Az izlandiak választása nem véletlenül esett a Reykjanes félszigetre. Itt működik országuk jelentős geotermikus erőműve. A metanolt ugyanis földgázból vagy kőolajból állítják elő villamos energia segítségével. Ez a környezetbarát erőmű segítségével megoldható. A megvalósított metanol üzem biztosítja Izland üzemanyag szükségletének két és fél százalékát.

Carbon Recycling GeoszitézisA technológiát a fővárosban működő Carbon Recycling International elnevezésű vállalat dolgozta ki. A metanol előállításának kiinduló anyaga a széndioxid és a hidrogén. A két gáz kémiai reakciójában születik meg az alkohol. Izlandon nem működik fosszilis energiával üzemelő erőmű, ezért a szükséges széndioxidot sajátos módon kell előállítaniuk. Az izlandi metanolgyárnak évente négyezer ötszáz tonnára van szüksége.

Carbon RecyclingEgy meglehetősen bonyolult eljárás segítségével, elektrolízissel a levegőből vonják ki a szükséges széndioxidot és hidrogént. A melléktermék ez esetben a tiszta oxigén. A folyamathoz környezetbarát villamos energiát használnak. Ebben bővelkedik az ország, Izland a szükséges villamos energiájának szinte egészét vízi- és földhő-erőművekben állítja elő.

A megtermelt metanolt a benzinhez keverik. Hasonlóképpen, mint a növényekből előállított bioüzemanyag esetében. Az izlandi metanol összehasonlíthatatlanul környezetbarátabb, mivel elégetésével széndioxid kerül ugyan ismét a levegőbe, de csak éppen annyi, amennyit korábban kinyertek belőle.

Más országokban is lenne lehetőség az alkalmazásra

Izland tovább kívánja folytatni a metanolt előállító iparának fejlesztését. Jelenleg egy évente ötvenmillió liter metanol gyártására képes üzemet terveznek. A szakemberek szerint más országoknak is nagy lehetőségük lenne az izlandi technológia alkalmazására. Annál is inkább, mivel olyan fosszilis üzemanyagra épülő erőműveket működtetnek, amelyekből kikerülő gázok szolgáltathatják a metanol gyártás alapanyagát. Az eljáráshoz még szükséges hidrogént pedig megtermelhetnék nap- és szélenergia segítségével.

forrás: TőzsdeFórum Online gazdasági magazin

Kapcsolódó cikkek
Tengervízből üzemanyag – ez lehet a jövő

Az EU finanszírozta SOLAR-JET kutatási projekt keretében a világon először állítottak elő napenergiával vízből és szén-dioxidból sugárhajtómű-tüzelőanyagot. Az amerikai haditengerészet Elolvasom

Tönkreteszi az ételeket a növekvő szén-dioxid szint?

Ahogy a szén-dioxid szintje világszerte növekszik, a termések úgy veszítenek létfontosságú tápanyag-értékükből - figyelmeztet egy új, élelmiszer-vizsgálati jelentés, amelyről a Elolvasom

A kondenzcsíkkal csak a baj van

A repülők elterelésével védeni lehetne az éghajlatot, ha olyan útvonalon közlekednének, ahol nem hagynak maguk után kondenzcsíkot. Brit meteorológusok szerint Elolvasom

Csak átgondoltan cseréljünk ablakot! Életveszélyes is lehet…

Nagyon fontos, hogy minden nyílászárócsere átgondoltan és ellenőrzötten történjen, amennyiben ugyanis szűk látókörűen csak az energiatakarékosság szempontjaira figyelünk, akkor jöhet Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?