Nőtt a távhőfelhasználók száma

A hazai távhőszektorról átfogó képet nyújtó, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (MaTáSzSz) együttműködésében összeállított magyar és angol nyelvű kiadvány legfrissebb száma több új adatsort és egyedi térképet tartalmaz.

A távhő a magyar családok, közintézmények és egyes gazdasági szereplők biztonságos és környezetkímélő, fűtés- és melegvízellátását meghatározó energiaforrása. A távhővel ellátott települések száma megközelíti a százat, az érintett háztartásoké pedig meghaladja a hatszázötvenezret. Megfigyelhető, hogy a felhasználók számának növekedése mellett, a piacbővülésnek és a folyamatos korszerűsítéseknek köszönhetően egyre több a felhasználói hőközpont is.

hirdetés

A távhőtermelők által felhasznált energiahordozók vizsgálata kimutatja, hogy – bár még mindig a földgáz felhasználása a legjellemzőbb – a napenergia termikus hasznosítása mellett a geotermikus energia is egyre növekvő szerepet tölt be (utóbbi felhasználása két év alatt 60%-ot emelkedett).

A kiadvány ismerteti többek között a fogyasztók és az iparágban foglalkoztatottak számát, a távhőszolgáltatói és termelői engedélyesek listáját, a létesítmények műszaki adatait, valamint a távhőtermelők által felhasznált energiahordozók mennyiségét. Az idei kiadványban több új tartalom is helyet kapott, például a távhőszolgáltatást bemutató regionális térképek, nemzetközi összehasonlító adatok, illetve a MaTáSzSz által kiadott Távhő Ökocímkék díjazottjai.

Az iparági szakemberek és érdeklődők számára – akárcsak a korábbi években – a MEKH és a MaTáSzSz honlapján is elérhető a kiadvány.

energiaoldal.hu

Vélemény, hozzászólás?