Nyaralás és vírusok: mire figyeljünk?

Elindult az idei nyaralószezon, azonban egy egyszerű fertőzés is árnyékot vethet az egész évben várt kikapcsolódásra. Milyen kockázatokkal érdemes számolni, és mit tehetünk ezek csökkentésére? A szuperbaktériumokkal is könnyedén elbíró magyar biofertőtlenítő, a Higén+99 feltalálójával Körmendi Istvánnal beszélgettünk.

Véget ért az iskola, sokan már ilyenkor összecsomagolnak, és a gyerekekkel, sőt, sokszor a nagyszülőkkel együtt útra kelnek, hogy néhány hetet töltsenek együtt valahol Magyarországon, vagy az Adria, a Földközi tenger partján, esetleg valamilyen távoli, egzotikus desztinációban.

Autó család boldog cabrio

Naptejjel, gyógyszerekkel, kötszerekkel általában már mindenki felkészül, de kevésbé köztudott, hogy ilyenkor újfajta fertőzésekre is érdemes felkészülni. Távolról sem szeretnénk senkit ijesztgetni, célunk csupán a tájékoztatás.
Otthon, édes otthon

Az otthoni körülmények között a szervezetünk egy jól ismert szituációban van, hiszen általában alaposan tisztán tartott környezetben, adott esetben ismerős baktériumok között élünk, akár évtizedeken keresztül. Az emberi szervezetben eleve rengeteg baktérium található, amikkel tökéletes szimbiózisban lehet élni, gond akkor van, ha valami káros mértékben elszaporodik.

buszon

Ha kimozdulunk, és mondjuk tömegközlekedéssel utazunk, hazaérkezve általában mindenki alaposan kezet mos, és ügyel arra, hogy ne az utcai lábbelivel járja össze a lakást, esetleg még át is öltözik, hiszen a járműveket rengetegen használják, akiknek ki tudja milyen a személyes higiéniája.

Új környezet, új kockázatok

A nyaralással hasonló a helyzet, de ott egy szállodai szoba, vagy apartman egyszerre jelenti az otthont, ahol kiengedünk, és “járművet”, ahol sokan megfordulnak.

hotel-szálloda

 

Általában a hazai szálláshelyeken nagyon lelkiismeretesen és alaposan igyekeznek két vendég érkezése között megtisztítani a szobákat, különféle helyiségeket, szigorú protokoll szerint. Így nem kizárt, hogy valaki a szálláson tisztább környezetbe kerül, mint otthon, de az utána jövők számára azért ez nem feltétlenül biztató…

macska_alszik_csap

Folyamatosan váltják egymást a különféle vendégek, akik a legkülönbözőbb helyekről, gyakran különböző higiénés kultúrával érkeznek, a pihenés közben ráadásul nem is feltétlenül jellemző, hogy nagyon törődnének a környezetük tisztán tartásával, úgyis megteszi ezt a vendéglátó.

fürdőszoba

Hozzá tartozik ehhez még az is, hogy a hazai üdülőhelyek nem tartoznak a legdrágább desztinációk közé, nagyon jó kihasználtsággal üzemelnek, de nem feltétlenül kizárólag a legigényesebb rétegeket vonzzák. Összességében tehát elmondható, hogy a hazai szálláshelyek szinte mindegyike biztonságos ebből a szempontból, de nem követünk el hibát, ha igyekszünk biztosra menni, és a fontosabb helyeket magunk fertőtlenítjük.

Paradicsomi üdülőhelyek, egzotikus fertőzésekkel

Ha kimozdulunk Magyarországról, már a mediterrán térségben is könnyen találkozhatunk olyan baktériumokkal, fertőzésekkel amikre – a helyiekkel ellentétben – az utazók szervezete nincs felkészülve, az egzotikusabb földrészeken pedig valóságos sokkhatás érheti a szervezetet, nem véletlenül ajánlják ilyenkor, hogy védőoltásokkal készüljenek fel az utazás (nyaralás, vagy üzleti út) előtt.

trópusi_nyaralás_szálloda

 

Egy ilyen környezet mikrobiológiája teljesen más, mint Magyarországé. Ebből a szempontból nem túl kedvező, hogy ma már órák alatt a világ számos része elérhető, és fordítva, de a migráció is rejt veszélyeket.

hirdetés

chinatown-kínai

 

Mivel fertőtlenít(s)ünk?

Általában erre a célra rendszeresített szerekkel, de Körmendi István látott már olyan éttermet, ahol ablaktisztító folyadékkal spriccelték le az asztalokat két a vendég közötti szabad percekben. Ez a megoldás ablakra kiváló, és kellemes illatot is okoz, de fertőtlenítésre aligha alkalmas. Fontos tudni, hogy a látható tisztaság (otthon sem) jelent feltétlenül mikrobiológiai értelemben vett tisztaságot. A hipó jobb megoldás, de kevesen tudják, hogy 30-40 percig is kellene hatni hagyni, majd pedig bő vízzel leöblíteni. Ennyi idő pedig ritkán áll rendelkezésre.

Melyek a legfontosabb helyek?

Ha a szálláshelyen saját kézbe kívánjuk venni a fertőtlenítést, mindenképpen figyelmet érdemelnek a tipikus gócpontok, ilyenek a WC-k, mosdók, csaptelepek, zuhanyrózsák és környékük, de a kilincsekről, kapcsolókról, hűtőszekrényről, konyhai eszközökről, pultról, stb. se felejtkezzünk meg, vagy éppen a televízió, a légkondicionáló távirányítójáról, amelyek valóságos táptalajai a különféle baktériumoknak, fertőzéseknek.

csaptelep_tisztítás

Jó hír, hogy a legmodernebb szerek képesek igen rövid idő alatt steril körülményeket teremteni. Fontos, hogy érdemes olyan hatóanyagú fertőtlenítőt használni, ami a magas hatásfok mellett sem terheli durva kemikáliákkal a szervezetet. Ilyen a magyar fejlesztésű Higén+99 biofertőtlenítő, ami úgy képes kórházi tisztaságú környezetet létre hozni a vele érintkező felületeken, hogy a hatóanyaga nem idegen az emberi szervezet számára, hiszen az immunrendszer maga is előállítja. Működési hatásmechanizmusának a lényege, hogy feloldja a baktériumok, vírusok külső burkát, amik ez után pillanatok alatt elpusztulnak, ráadásul esélyük sincs, hogy rezisztencia alakuljon ki. Ezért a hatóanyagát a világ egyre több országában alkalmazzák, még sebek, fekélyek kezelésére is.

Fertőtlenítés tisztítás háztartás

Egy fél literes pumpás palack elég arra, hogy egy 4-6 fős család számára biztosítsa a védelmet a nyaralás hetei alatt, adott esetben műtői szintű tisztaságú környezettel. A szer képességeit akkreditált laborokban mérték, a vizsgálati eredmények, és minősítések elérhetők a Higén+99 honlapján is.

Nem túlzás ez? Az immunrendszernek állítólag kell az edzés…

Valóban, de ezt az edzettséget ne a nyaralás alatt akarjuk megszerezni! A hétköznapi élet során, rendszeres találkozás esetén a szervezet kialakít az adott fertőzéssel szemben egyfajta védekezési mechanizmust, de ebből a környezetből kimozdulva olyan fertőzésekkel találkozhat az ember, amire még nincs kellőképpen felkészülve. Ezekre mindenki másképp reagál, részben az immunrendszere állapotától függően.

szomorú_tengerpart

Van, akinek kicsit “morog” a gyomra, amit aztán sikeresen kezel is esetleg egy kupica pálinkával, más viszont napokat tölt a WC-n, ami már alaposan beárnyékolhatja nem csak az ő nyaralását, hanem a vele utazókét is. Jellemzően az anyukák azok, akik ilyenkor a szálláson maradnak ápolóként, és erre az időre a közös programokról is le kell mondani.

fagylalt_fagyi

A leginkább veszélyeztettek a gyerekek, és az idősek, illetve akiknek valamilyen ok miatt gyengébb az immunrendszere (például egy korábbi betegség, vagy műtét miatt), ilyenkor érdemes különösen odafigyelni. Természetesen nem fogunk tudni mindent fertőtleníteni a pihenés alatt, de nem is ez a cél, hanem, hogy minél inkább csökkentsük a kockázatokat, és ezzel tehermentesítsük a szervezetet, hogy az egész évben várt pár nap, vagy pár hét tényleg a felüdülésről szóljon!
Ahol víz van, élet van

Ha lehet, tartózkodjunk attól, hogy a csapvízből igyunk, ez minél egzotikusabb országba utazunk, annál inkább ajánlott. Ha csak tehetjük, fogyasszunk előre palackozott ásványvizet, de némelyek inkább a sörben, üdítőkben bíznak. Ne nagyon tároljunk folyadékot közvetlenül napfénynek kitéve, ugyanis a napos, vagy pangó vizes helyeken sok egyéb mellett a legionella is könnyen elszaporodik.

locsolás zuhany

Ilyen hely lehet egy napon elhelyezett tartályról üzemelő párakapu is, ha azt látjuk, hogy innen nyeri a vizet, érdemes lehet tőle távol maradni, ugyanis a legionella leginkább belélegezve veszélyes. Korábban úgy gondolták, hogy bizonyos felületeken nem tapadnak meg a kórokozók, de a legújabb kiutatások szerint a baktériumok is képesek életközösségeket kialakítani. Előbb-utóbb érkezik egy olyan fajta, ami megtapad, a többiek (például pseudomonas) hozzá kapcsolódva már meg tudnak telepedni a vízrendszerben. Ezek egymást táplálják, sőt, kommunikálnak is egymással. A legionelláról itt olvashat bővebben.

A cikk termékmegjelenítést tartalmaz

Vélemény, hozzászólás?