Újabb áttörés a villanyautóknál: nyolc autógyár közös töltőcsatlakozója

Egy közös platform nagyban elősegítheti az új technológiák elterjedését, lásd anno kompakt magnókazetta, CD-lemez vagy az USB-szabvány. Az új, hasonló irányt képviselő fejlesztések közötti harc viszont éppen a gyors bevezetés gátja lehet, a vesztes technológiát megvásárlók pedig kellemetlen helyzetbe kerülhetnek, mint a HD DVD/Blu-ray formátumháború végén, ami nem éppen a márkahűséget erősíti. Ez a gyártók számára is kellemetlen, ezért általában érdekük, hogy közösen vezessenek be új technológiákat. Többek között a GM, a Ford, a VW-csoport és a BMW is részese annak az összefogásnak, melynek célja univerzálisan használható gyorstöltő kialakítása.

Los Angelesben épp zajlik az elektromos járművek konferenciája, az Electric Vehicle Symposium 25, ahol nyolc autógyártó bejelentette, hogy egységes gyorstöltőt fognak alkalmazni elektromos és hibrid járműveiken.

Kétféle töltőfej is csatlakozhat az autókba kerülő univerzális aljzathoz

hirdetés

Az Audi, BMW, Chrysler, Daimler, Ford, General Motors, Porsche és Volkswagen együttműködésében kialakított új töltőfej és csatlakozó segítségével állítólag alig 15-20 perc alatt újratölthetők lesznek az elektromos járművek akkumulátorai. Az új töltők 2012 végén kerülnek forgalomba, míg az első ilyen csatlakozókkal felszerelt autók megjelenése 2013 elejére várható.

Négy különféle töltésre használható a rendszer: egyfázisú váltóárammal és az otthoni hálózatból érkező egyenárammal normál töltésidővel, gyorstöltésre háromfázisú váltóárammal, illetve ultragyors töltésre a nyilvános töltőállomásokból érkező egyenárammal

Az autógyártók mellett a Society of International Engineers (Mérnökök nemzetközi társasága) is bejelentette, hogy a nyolcak által kifejlesztett töltőt fogja ipari szabványként használni, az európai autógyártók szövetsége (ACEA) pedig továbbra is támogatja a töltők egységesítésére irányuló törekvéseket.

forrás: autonavigator.hu

Vélemény, hozzászólás?