Nyúlás a Jedlik-program?

Lenyúlta a kormány az elektromos autó elterjedését szolgáló Jedlik Ányos-programot?  Legalábbis kísértetiesen hasonlít Varga Mihály gazdasági miniszter múlt héten bejelentett Jedlik-programja egy magyar elektromos autót fejlesztő cég, a TZ-Elma Zrt. által évekkel korábban kidolgozott Jedlik Ányos-tervéhez, amelyet annak idején nemcsak elküldtek a Nemzetgazdasági Minisztériumba, de több vezetővel, köztük Matol­csy György akkori nemzetgazdasági miniszterrel is tárgyaltak erről – írja a Blikk.hu

Jedlik-tervükkel sokáig bombázták a tárcát,  legutóbb februárban Orbán Viktornak mutatták meg elképzeléseiket. Bednár András, a cég tanácsadója nagyon meglepődött a kormányzati bejelentésen, ugyanis „Az általam évekkel korábban kidolgozott Jedlik-terv tartalmazza mindazt, amit Varga Mihály miniszter Jedlik-programként bejelentett” – jelentette ki a Blikknek.

Bednár András

Bednár András

De a legjobban azon hökkent meg, hogy kiderült: a kormány az elmúlt három évben 2,1 milliárd forinttal támogatta a villanyautók elterjedését, és erről a legígéretesebb eredményeket produkáló magyar fejlesztőcég nem is hallott korábban.

hirdetés

„Van egy sikeres prototípusunk, az Elma2, ezzel járok napi rendszerességgel, két éve gond nélkül eljutottam vele Londonba is. Ennyi pénzből el lehetett volna kezdeni az elektromos autó sorozatgyártását is, amellyel számos munkahelyet tudnánk teremteni” – mondta Bednár András, aki a bejelentés után írt Vargának.

Varga Mihály MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Varga Mihály
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A miniszter maga helyett egy helyettes államtitkárát küldte el Bednárhoz, aki nem tudott arra válaszolni, hogy milyen eredménye lett a támogatásnak, arra a kérdésre pedig, hogy kik kapták a milliárdos állami támogatásokat azt felelte, hogy különböző fejlesztők.

A Blikk kereste az NGM-et, hogy miért hagyták ki a Jedlik-programból az ötletgazdát,illetve, hogy kik részesültek a fent említett 2,1 milliárd forintos támogatásból, de még nem válaszoltak.