Ócó? Tovább mélyül a napelemágazatot érintő kínai-európai kereskedelmi vita

A napelemek gyártásánál használt poliszilícium Európából származó importját vizsgálja Kína – jelentette be a távol-keleti ország két hónappal azután, hogy az Európai Unió (EU) dömpingellenes eljárást indított a napelemgyártó kínai cégek ellen.

A pekingi Kereskedelmi Minisztérium által bejelentett vizsgálat során a termékek dömpingjét és a bújtatott állami támogatás lehetőségét vizsgálják majd, a 2011 július eleje és 2012 június vége közötti időszakra visszamenőleg – áll a hivatal közleményében. A vizsgálatot négy kínai cég közösen kérvényezte, azt állítják ugyanis, az európai cégek kormányzati segítséget, az Európai Beruházási Banktól pedig kedvezményes hitelt kapnak termékeik forgalmazásához. Az eljárás egy évig, de „különleges körülmények” esetén akár ennél hosszabb ideig is eltarthat – tette hozzá a minisztérium.

Illusztráció. kép: Csipi/indafoto.hu

A kínai vizsgálatot megelőzően az EU dömpingellenes eljárást kezdeményezett Kína ellen, 25 német, olasz, spanyol és más európai országok iparági szereplőinek panasza alapján, azt állítván, Kína az előállítási ár alatt exportálja termékeit.

hirdetés

A pekingi kereskedelmi minisztérium akkor „mély sajnálatát” fejezte ki az üggyel kapcsolatban, a Kínában lévő európai cégek pedig megtorlástól tartva az eset gyors rendezését sürgették.

A kelet-ázsiai ország jelenleg a világ legnagyobb napelem-gyártója, a globális piac csaknem kétharmadáért felel, az Európai Unió országai tavaly összesen 21 milliárd euró értékben vásároltak tőle.

Kína az Egyesült Államokkal is kereskedelmi vitában áll, az amerikai kereskedelmi minisztériuma májusban számos kínai gyártó termékeire vámot vetett ki, szintén azzal vádolva a cégeket, hogy a szabályokkal szembemenve, költség alatt árulják termékeiket. Erre válaszul Peking – csakúgy, mint most az európai cégekkel szemben – a napelemgyártásnál használt poliszilícium vizsgálatát kezdeményezte.

MTI