Ökopark és elektronikaihulladék-hasznosító épül Karcagon

Lerakták a karcagi ipari park ökoparkjának, valamint hűtőgép- és elektronikaihulladék-hasznosító üzemének alapkövét pénteken.

Az ünnepségen a vidékfejlesztési miniszter kiemelt feladatnak nevezte a zöldgazdaság fejlesztését. Fazekas Sándor hangsúlyozta: az elektronikai hulladékok hasznosításával nyerhető értékes nyersanyagokra szüksége van Magyarországnak a jövő ipari és technológiai beruházásainak megvalósításához.

Fazekas Sándor

A hulladékhasznosító üzem a befektetők szándékai szerint egy év alatt, mintegy 3,5 milliárd forintból készül el, és 160-180 új munkahelyet teremt majd a térségben – mondta Fazekas Sándor.

hirdetés

A létesítmény Magyarország összes használaton kívüli hűtőgépének szétszerelésére alkalmas lesz, az elektronikai hulladékoknak pedig közel felét dolgozhatják fel itt. Megjegyezte: további, hasonló profilú beruházásokról is szó van, amelyekkel újabb milliárdok érkezhetnek Karcagra, 600-800 embernek biztosítva állást.

Az eseményen Varga Mihály tárca nélküli miniszter hangoztatta: a most indulóhoz hasonló beruházások viszik közelebb Magyarországot a felemelkedéshez és a munka alapú gazdasághoz, amely nélkül nem tud kikerülni az adósságcsapdából, és felzárkózni Európa fejlett államaihoz.

Nem csupán Karcag, de az egész régió megtartóképessége szempontjából nélkülözhetetlenek az új munkahelyek – mondta.

Székely István, a helyi ipari park fejlesztéséért felelős cégcsoport ügyvezetője elmondta: a Karcagi Ipari Park Kft. 2011 októberében vásárolta meg az önkormányzattól a karcagi ipari park északi részét, amelynek infrastruktúrafejlesztésére 226 millió forintot fordítanak, ehhez 113 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek. A tervek szerint még a nyár folyamán további 60 hektárral bővülhet a jelenleg 43 hektáros terület.

forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek
Magyar EP-képviselők is keveslik a riói konferencia eredményeit

A múlt hónapban  Rio de Janeiróban rendezett környezetvédelmi csúcstalálkozó eredményei nem adnak okot túlzott optimizmusra Gurmai Zita (MSZP) európai parlamenti (EP) Elolvasom

Műanyagot újrahasznosító üzemet adtak át Mezőfalván

Átadták a Budafilter 94 Kft. PET-palackokat újrahasznosító üzemét a Fejér megyei Mezőfalván csütörtökön, az innovatív technológiákkal felszerelt üzemet európai uniós Elolvasom

Korommentesítő járat: Budapesten a gázbusz

Budapesten is bemutatkozott a sűrített földgázzal közlekedő IVECO Citelis. A szóló kivitelű városi kialakítású autóbuszt először Sopronban, majd Kaposvárott, Pécsett, Elolvasom

Csepp a tengerben az új lakossági energiahatékonysági pályázat

830 M Ft támogatással 600 év alatt sem kerül sor minden felújítandó lakásra – de hol késik a Zöldgazdaság - Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?