Okostelefon-háború: a Samsung és a HTC viadala

2014-ben több mint egymilliárd okostelefont értékesítettek. A márciusi barcelonai mobil világkongresszuson bemutatott új modellek mostanában jelennek meg az európai piacon. A világ vezető gyártói között egyre élesebb a küzdelem. Az androidos piac legnagyobb játékosának, a Samsungnak gyengült a pozíciója a HTC, a Lenovo és a Huawei támadásának eredményeként.

A csúcskategóriás készülékek piacán a Samsung Galaxy S6 és a HTC One M9 a két legnagyobb versenytárs. Mindkettő körülbelül 700 euróba kerül. Mobilkörképünkhöz Will Findlater, a Stuff magazin főszerkesztője nyújtott segítséget.

Samsung Galaxy S6

– Szokás szerint egyszerre rukkolnak elő az új modellekkel, és próbálják egymást lekörözni. Szerintem idén ádázabb lesz a verseny, mint eddig bármikor, hiszen a hagyományosan piacvezetőnek számító Samsung megpróbálja helyreállítani megtépázott renoméját. A HTC One M8 – az M9 elődje – ugyanis sokak szerint felülmúlta a Samsung modelljét – mondja Will Findlater.

Samsung Galaxy S6 Edge

A Samsung Galaxy S6 és a Galaxy S6 Edge a dél-koreai óriás két legújabb készüléke. Az S6 Edge kijelzője kétoldalt ívelt. Mindkét modell vezeték nélkül tölthető, az akkumulátor pedig sokkal erősebb, mint elődeiké. Kameráik 16 illetve 5 megapixelesek. De a Stuff magazin főszerkesztője szerint a külső is sokat számít, sőt.

– Amint kézbe vesszük, feltűnik, hogy a Samsung üvegből és alumíniumból készült, és nem műanyagból, mint eddig, amit a bírálók a Samsung gyenge pontjának tartottak. Azonnal érezni lehet, hogy ez egy prémium készülék. A képernyő 2K-s felbontású, ami azt jelenti, hogy még akkor sem látunk pixeleket, ha egészen közelről nézzük.

HTC-One-M9

hirdetés

Az új HTC One M9 Snapdragon 810 processzorával, 20 megapixeles kamerájával és a Dolby audiotechnológiával valószínűleg jó néhány mobilozó szívét meg fogja hódítani.

– A HTC One M8 kameráját sok kritika érte, az úgynevezett „ultra pixel” technológia átvétele miatt, ami nagyobb pixelt, de kisebb felbontást jelent. A HTC tehát egy 4 megapixeles hátsó kamerát tudott felmutatni a Samsung Galaxy S5 16 megapixeles kamerájával szemben. A HTC ezúttal egy 21 megapixeles kamerával rukkolt elő, ami nem feltétlenül olyan okos dolog, de aminek eredményeként sokkal jobb lett a kamera, mint az M8-sé volt.

Motorola Nexus 6

A két nagy versenytárs közötti küzdelem végén a Motorola Nexus 6 lehet a nevető harmadik. Egyrészt olcsóbb, körülbelül 500 euró, másrészt nagyobb a kijelzője, mint a HTC-é. A Nexus 6 Snapdragon 805 processzorral működik, kamerája ugyan csak 13 megapixeles, de már ezzel is kiváló minőségű képet és 4K-s videofelvételt tudunk készíteni.

Az Apple ugyan nem ment el Barcelonába, de nemrégiben dobta piacra új okosóráját. Az új Apple Watch, amelynek akkumulátora 18 órát is kibír, három változatban kapható. Az 18 karátos aranyból készült modell 10 ezer dollárt kóstál, míg a sportos verziót már 350 dollárért megkaphatjuk.

– Arról persze vitatkozhatunk, hogy az Apple Watch alapján fognak-e iPhone-t választani az emberek. Nem hiszem, hogy azt mondják majd, hogy „rendben, vagy okosórát, vagy okostelefont vásárolok”, szerintem sokkal valószínűbb az, hogy mindketttő megveszik.

Az Apple jelentése szerint 2014 utolsó negyedéve volt az óriásvállalat legsikeresebb időszaka: 74,8 millió készüléket értékesített, amivel első lett a világpiacon. Az operációs rendszer 15 százalékos piaci részesedésével azonban még mindig eltörpül az androidos rendszer több mint 80 százalékos hegemóniájához viszonyítva.

forrás: euronews.com

Vélemény, hozzászólás?