Olcsóbb lesz a távfűtés

Megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  


Versenytársat kap a fővárosi távhőtermelésben a Budapesti Erőmű. A Csepeli Erőmű a Főtávval közös beruházásának köszönhetően ugyanis az eddigi húszezer helyett több mint százezer háztartást láthat majd el. Megépülhet a második hulladékégető is – írja a Napi Gazdaság.

Számottevően csökkenhet a távfűtés költsége Budapesten, ha megvalósul a Főtáv és a Csepeli Erőmű közös beruházása. Ennek keretében összekötik a jelenleg még különálló csepeli hőkörzetet a kelenföldivel, majd a rendszer tovább bővül a kispesti körzettel is. Így az egy rendszerbe kapcsolt körzetek révén lehetőség nyílik arra, hogy a budapesti távhőpiacon verseny alakuljon ki az erőművek között.

kép: fotav.hu

Pimp My Pipe. kép: fotav.hu

A két vállalat összesen több mint 18 milliárd forintot költ a beruházásra 2016 és 2018 között. Mint Orbán Tibor, a Főtáv műszaki vezérigazgató-helyettese lapunknak elmondta, a Csepeli Erőmű a fővárosban az egyik legolcsóbb és leghatékonyabb módon előállított hőt képes biztosítani. Az összekapcsolással az erőmű az eddigi 20 ezer helyett 103 ezer lakást szolgálhat majd ki. Ezeknek a területeknek jelenleg a Budapesti Erőmű kelenföldi és kispesti egységei termelik a hőt. Orbán Tibor szerint azonban a mostani fejlesztés nem jelenti azt, hogy 2018 után ne lenne szükség a Budapesti Erőműre, csupán a jelenleginél kevesebb hőt vesz majd át tőle a Főtáv a továbbiakban.

hirdetés

Mint a vezérigazgató-helyettes elmondta, a Budapesti Erőművel két hosszú távú hővásárlási szerződés is lejár a jövő év közepéig. Ezeket a megállapodásokat – húzta alá Orbán Tibor – meghosszabbítják, de egyelőre csak arra az időszakra, amíg a hőkörzetek összekapcsolása nem valósul meg.

A mostani beruházás egyben megágyazhat egy másik fővárosi nagyberuházásnak is. Az összekötött hőkörzetekkel ugyanis lehetővé válna, hogy 2019 után egy második hulladékhasznosító erőmű épüljön a főváros térségében, tovább csökkentve a távhőköltséget. Ennek alapja, hogy a meglévő rákospalotai hulladékhasznosítóból vásárolt hő is 50−70 százalékkal olcsóbb, mint a gáztüzelésű blokkokból származó − hangsúlyozta Orbán Tibor.

A Csepeli Erőműben a hőkapacitás növeléséhez átalakítják a blokkok mostani működését és gázkazánokat építenek, így a hőtermelő képesség az eddigi 140 megawattról 245 megawattra emelkedik. Briglovics Gábor, az Alpiq Csepeli Vállalatcsoport vezérigazgatója a Napi Gazdaság kérdésére közölte, hogy a hőpiac megnövelésével rugalmasabbá válnak termelési lehetőségeik. Ma gázalapú villamosenergia-termelésből nem lehet itthon megélni, csak úgy, hogy ha ehhez hőeladás és rendszerszintű szabályozási termékek is kapcsolódnak – mondta a vezérigazgató. Briglovics Gábor hozzátette, várakozásaik szerint legkorábban 2018−2019-ben indulhatnak emelkedésnek az áramárak a termelői piacon.

Napi Gazdaság / OrientPress HírügynökségMegosztom
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?