OPAL gázvezeték: félig üres vagy félig teli?

Oroszország és az EU egyeztettek az OPAL gázvezeték működési feltételeiről. A Gazprom és az EU a megegyezést várhatóan október végéig aláírják. A megegyezés részleteiről egyelőre semmit sem tudni. A Gazprom valószínűleg megkapja a jogot, hogy az egész gázvezetéket orosz gázzal töltse meg, ezért cserében azonban bizonyos engedményeket kell tennie.

Az OPAL gázvezeték kapacitása évi 36 milliárd köbméternyi. Az OPAL az Északi Áramlat folytatása, Csehországot köti össze Németországgal. Oroszország és Németország azt szeretnék elérni, hogy az OPAL-ra ne vonatkozzon az EU Harmadik Energiacsomagja, amely szerint a Gazprom nem töltheti meg gázzal teljes egészében a gázvezetéket. Az, hogy miben áll az OPAL-lal kapcsolatos kompromisszum, egyelőre nem ismert.

kép: wikipedia

kép: wikipedia

A helyzet kissé paradox. Jelenleg a Gazprom a vezeték felét töltheti meg gázzal. A másik 50%-ra más vállalatot kell találni. Ilyen vállalat azonban egyelőre nincs, így gáz sincs – hangsúlyozza a szakértő Szergej Pravoszudov:

hirdetés

Az OPAL gázvezeték félig üresen áll. A felek azt szeretnék, ha az teljes kapacitással működne, hiszen a befektetők nem azért fizettek, hogy félig üresen álljon. Ha a Gazpromon kívül senkit sem találnak, az akkor is fog szállítani. Vagy a Gazprom lesz az egyetlen résztvevő, vagy lesznek mások is, akik azonban csak megemelik az árakat, de valójában semmilyen gázt nem fognak szállítani. Akkor viszont nem világos, hogy minek is kellenek.

A szakértő véleménye szerint, az Európai Bizottság arra próbálja rákényszeríteni Oroszországot, hogy szüntesse meg a Gazprom monopóliumát a gázexportban, hogy más vállalatok is szállíthassanak gázt az Északi Áramlaton keresztül. Ezzel kialakulna egy konkurencia, amely előnyös a fogyasztók számára. Azonban a monopólium egyelőre megmarad.

Az Északi Áramlatot kivették az EU Harmadik Energiacsomagjából és a Gazprom 100%-on tudja szállítani a gázt. A vállalat ezt szeretné elérni a Déli Áramlattal kapcsolatban is. Folynak a tárgyalások és van remény, hogy azok sikeresek lesznek. A befektetők sorában ugyanis nem csak a Gazprom van, hanem egy sor más európai cég, akik érdekeltek abban, hogy a vezeték teljes egésze meg legyen töltve gázzal és ne álljon félig üresen.

Oroszország Hangja