Hatalmas printerekkel nyomtatják a jövő csatornaházait Hollandiában

Amszterdamban készül Európa első 3D-printerrel nyomtatott épülete. A ház szerkezete 80 százalékban növényi olajból előállított műanyag, ami a projekt egyik ötletgazdája, Hans Vermeulen szerint tökéletesen környezetbarát. A 3D-nyomtatással készülő ház valószínűleg nem nyer szépségversenyt, de a jövő egyik előhírnöke lehet.

3D-nyomtatás házak

– Ez nem azt jelenti, hogy mindennek kerekeknek vagy hajlítottnak kell lennie, nem az őrült forma a lényeg, hanem az, hogy ez lehetséges, és hogy ily módon egy új építési technikát fedezhetünk fel: a falban eleve benne van a vízvezetékrendszer és minden, ami kell – magyarázza a DUS Architects társalapítója, Hans Vermeulen. – Mindehhez pedig csak annyi anyagot használunk, amennyire éppen szükségünk van, hogy a ház minél „okosabb”legyen.

hirdetés

Az ötlet másik fontos eleme az, hogy az épületet szét lehet szedni, és egyszerűen odébb lehet költöztetni.

– Az építőipar egyelőre még egy kicsit konzervatív, de a digitalizáció teljesen átalakítja, fürgébbé teszi ezt az iparágat. Akár online is megoszthatjuk ötleteinket, javíthatunk környezetünk minőségén, az újításokat pedig elküldjük a gépnek – mondja a holland tervező.

2017-re elkészül az első 13 szobás, 3D-nyomtatással előállított épület, amely a hagyományos holland csatornaházak alakját és beosztását követi.

forrás: euronews.com