Orosz áram az űrből

Oroszország vezetheti az űrelektromosság világpiacát. Az elektromosságot akkor kapjuk, amikor a földkörüli pályán sok nap elektromos állomást helyeznek el. Mindegyik egy hatalmas napelem, amely energiát ad át a Földnek lézer vagy mikrohullámú sugár formájában.

Az orosz szakemberek kigondolták, hogyan lehet maximálisan csökkenteni egy ilyen állomás költségeit és azok eljuttatását az űrbe. A kemény és több tízezer tonnás platformok helyére egy váznélküli konstrukciót javasolnak a legvékonyabb lemezekből hajlékony nappanelekkel. Az új konstrukció vastagsága mindössze 12 mikron. Ez a hatalmas vászon a start előtt belefér egy viszonylag nem nagy kapszulába, az űrben pedig szétnyílik és megtartja a formáját lassú forgás közben is. Oroszország egyedülálló technológiával és az űr napelektromos állomáshoz elengedhetetlen fejlett optikai lézerekkel rendelkezik ezen a téren, valamint még egy. Ilyen űrállomás kifejlesztésével jelenleg a Roszkoszmosz fő intézménye, a Központi Tudományos Kutató Intézet foglalkozik.

Illusztráció. kép: petiart/indafoto.hu

Illusztráció. kép: petiart/indafoto.hu

Az Oroszország Hangja a központ legfőbb tudományos munkatársával, Vitalij Melnyikovval beszélgetett.

– Vitalij Mihajlovics magyarázza el, a projekt egyelőre csak egy ötlet, vagy már megvalósítandó cél?

– Egyelőre csak egy ötlet. A mi intézetünk tudományos kutató intézet, amelynek az a feladata, hogy valami olyat gondoljon ki, ami egyáltalán nem létezik még a világban, vagy pedig egy létező dolog legmodernebb változatát. Minden újítást átgondolunk, javaslatokat teszünk, jelentéseket készítünk a vezetésnek. A továbbiakban pedig a program várja az idejét.

– Magyarázzon el egy technikai momentumot: kigondolták-e már, hogy az első ilyen állomásnak mekkora lesz a mérete?

– Az állomásnak hatalmas kapacitással kell rendelkeznie. Ezt azonban meg kell, hogy előzze egy 100 kilowattos prototípus, amelyen megtanuljuk az összes technikai fejlesztési szakaszt. Ezután készítünk egy jelentősen nagyobb konstrukciót. A kísérleti változat egy űrhajó lesz napelemmel és egy lézerrendszerrel, amely átadja az energiát a hozzá kapcsolt léggömbhöz, amiből az energia eljut a Földre.

hirdetés

– Melyik pályára lesz állítva a műhold?

– A legjobb pálya természetesen a geostacionárius pálya. Az állomás egy meghatározott pont fölött lesz, és oda juttatja el az energiát, ahova kell.

– Ha az állomás egy vékony lemez lesz, akkor hogyan erősítenek hozzájuk nagy mennyiségű szálakat? Hogyan fognak tartani ezek a szálak?

– A rendelkezésünkre álló optikai kábelek orosz fejlesztésűek. Amikor a szupravezetésről beszélünk, azt gondoljuk, hogy a réz vezetékek ezerszer jobban vezetik az energiát. De miért kell, hogy ezek a vezetékek fémből készüljenek? Az általunk fejlesztett szálak 50 kilowatt energiát biztosítanak. Ez pedig háromszor annyi, mint a rézvezetékeké. Ezek a vezetékek az egész állomást behálózzák. A lemezhez rögzíteni pedig nem nehéz.

– Mit gondol, mikorra készülhet el egy néhány ezer négyzetméteres állomás?

– Úgy 2015-2017-re.

 

Oroszország Hangja

Vélemény, hozzászólás?