Ötéves csúcsra emelkedett júliusban a hazai villamosenergia-fogyasztás

A hazai piacon ötéves csúcsra emelkedett a júliusi bruttó fogyasztás, amely 7,5%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) júliusi piacmonitoring riportja szerint a rendszerterhelés maximuma több napon is megdöntötte a nyári csúcsértékeket – tájékoztatta a MEKH az energiaoldal.hu-t.

Júliusban 95 €/MWh-ra emelkedett a HUPX-en a villamosenergia ára, ami további 17 €/MWh emelkedést jelent a júniusi szinthez képest. Az áremelkedésben a legfontosabb szerepe a magas gázáraknak volt, amelyek olyan magasra szöktek, hogy a német piacon ismét jövedelmezőbb volt szénből előállítani a villamos energiát, mint földgázból. Az árakat tovább emelte a hőhullámok idején jelentősen megemelkedő fogyasztás, a magasabb hőmérséklet 2 százalékponttal emelte a fogyasztás havi növekedési ütemét.

hirdetés

A hazai piacon a júliusi bruttó fogyasztás ötéves csúcsra emelkedett, 7,5%-kal volt magasabb, mint 2020 júliusában. A rendszerterhelés maximuma több napon is ötéves csúcsot döntött. A termelés 2,6%-kal emelkedett, a földgáztüzelésű és a naperőművek termelése magasabb volt, mint egy évvel korábban.

Mivel a hónap első felében a Paksi Atomerőműben és a Gönyűi Erőműben is volt karbantartás, több nettó importra szorult az ország, mint az előző évek azonos hónapjában. A fogyasztás 26,3%-át biztosította külföldi forrás. Mivel a román és balkáni importkereslet is magas volt, egyre gyakrabban fordult elő, hogy az áprilisban üzembe helyezett új szlovák–magyar határkeresztező kapacitás kihasználása maximális volt, így a hazai piac ismét drágábbá vált, mint a szlovák.

energiaoldal.hu