Panelszigetelésekre, épületfelújításokra a természetvédelmi hatóság engedélye is szükséges lehet!

Ha a falfelújítások védett és mindinkább fogyatkozó madarak (fecskék) és emlősök (denevérek) fészek- és lakóüregeinek megsemmisítésével járnak, természetvédelmi hatósági engedélyeztetést is igényelnek!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) rendkívül fontosnak tartja a korszerűtlen családi- és társasházak, panel- és középületek utólagos külső szigetelését, ami jelentősen csökkenti hazánk energiaigényét és környezetterhelését.

Az épületek nélkülözhetetlen felújítását kis odafigyeléssel, egyszerűen és olcsón tehetjük állatbaráttá (Fotó: Orbán Zoltán).

Az épületek nélkülözhetetlen felújítását kis odafigyeléssel, egyszerűen és olcsón tehetjük állatbaráttá (Fotó: Orbán Zoltán).

Ugyanakkor felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy amennyiben ezek a falfelújítások védett és mindinkább fogyatkozó madarak (fecskék) és emlősök (denevérek) fészek- és lakóüregeinek megsemmisítésével járnak, természetvédelmi hatósági engedélyeztetést is igényelnek!

A területileg illetékes zöldhatóság a fészkek eltávolítását, a fészeküregek betömését, a denevérkolóniák áttelepítését tavasszal csak a szaporodási időszak kezdetéig engedélyezheti:

  • a fecskefészkek eltávolítását március 31-ig,
  • denevérek eltávolítását a lakóüregekből április 1-31. (ősszel pedig augusztus 15-október 31.) között.

Ezért nélkülözhetetlen, hogy az érintettek még időben, idén első körben legkésőbb január-februárban benyújtsák az engedélyeztetési kérelmet (további részletek >>).

hirdetés

Ennek elmulasztása esetén a kivitelezők a fészkeket, a fészek- és lakóüregeket törvénysértő és embertelen módon, állatkínzást is megvalósítva a tojásrakási, utódnevelési időszakban akár állatok tucatjaival, százaival (!) együtt semmisítik meg!

Ezek a cselekmények nemcsak a törvény betűjébe ütköznek, de ellentétesek a józan ész, jól felfogott érdekeink, egészségvédelmünk szempontjából is. A fecskék, sarlósfecskék és denevérek ugyanis a legfontosabb szúnyogfogyasztó állatok közé tartoznak, melyek ingyen és biológiai úton szabályozzák a csípő szúnyogok állományát. Ha megsemmisítjük ezeknek a szúnyogvadászoknak a szaporodó- és élőhelyeit, akkor sokszorosára nő a sajnálatos módon idegmérgek alkalmazására építő kémiai szúnyogirtás iránti igény, ami nemcsak környezetromboló, de drága is.

A felelős lakástulajdonosok, kivitelezők rendelkezésére állnak olyan egyszerű és olcsó megoldások, amikkel az épületfelújítások, a pótlólag elvégzett szigetelési munkálatok természetkímélő módon, a megsemmisülő élőhelyek pótlásával végezhetők el (ezekre egyébként a zöldhatóság az engedélyek kiadásakor kötelezheti is a kérelmezőt):

 

További információkat a Madárbarát kert program havonként jelentkező madárvédelmi feladatairól, lehetőségeiről itt talál >>

forrás: mme.hu

Vélemény, hozzászólás?