Parkinson kórt okozhatnak a növényvédő szerek

Azoknak az embereknek, akiknek genetikai mutáció miatt magas a kockázatuk a Parkinson kór kialakulására, ezt még tovább tetézi a különböző növényvédő szereknek való kitettség – állapította meg egy új tanulmány, amelyről a Fox News számol be.

Kép: OrientPress

Kép: OrientPress

A Massachusetts Institute of Technology és a Sanford-Burnham Medical Research Institute kutatói Parkinson kóros emberektől származó őssejteket használtak fel vizsgálatukban arra, hogy kiderítsék a betegség és a növényvédő szereknek való kitettség közötti összefüggést.

Ennek elemzésére olyan páciensektől gyűjtöttek be hámsejteket, akiknél fennállt a betegséggel összefüggő, a fehérjét kódoló gén, az alfa- synuclein mutációja.

hirdetés

Ezt követően ezeket a sejteket átalakították indukált pluripotens őssejtekké és a sejtek felében ‘kijavították’ a genetikai hibát, a másikban meghagyták, hogy legyen összehasonlítási alapjuk.

Ezután az összes sejtet, egy a Parkinson kór során károsodott speciális idegsejtté alakították át. Ez az A9 dopamin tartalmú idegsejt, ami a betegség során először károsodik, s a mozgások koordinálásával van összefüggésben.

Az átalakítás után a sejteket a szakemberek különböző növényvédő szereknek tették ki, s megállapították, hogy a genetikai mutációs sejtek elpusztulásához ebből alacsony dózis is elég volt, míg az egészséges génállományra nem volt ilyen negatív hatással.
OrientPress Hírügynökség