Peking és Sanghaj is élhetetlen környezeti terheltsége miatt

Szmogos levegője és környezeti terheltsége jelentősen csökkenti Peking és Sanghaj vonzerejét és versenyképességét a világ nagyvárosai között – állapította meg a sanghaji társadalomtudományi akadémia (SASS) frissen közzétett jelentésében.

Az akadémia 40 világvárost hat különböző szempont – gazdasági, társadalmi, kulturális, környezeti, politikai és általános vonzerő – alapján rangsorolt rendes éves felmérésében. A lista szerint a világ legvonzóbb, legjobb helyzetben lévő öt városa Tokió, London, Párizs, New York és Szingapúr.

kép: alexbrn

kép: alexbrn

A kínai akadémia a környezeti adottságokat részletező listán Pekinget a 39., Sanghajt a 36., a különleges igazgatású területet, Hongkongot pedig 34. helyre teszi környezeti terheltségük súlyossága alapján.

hirdetés

A jelentésben úgy fogalmaznak, hogy „Peking és Sanghaj szinte élhetetlen”, a levegő mellett a víz és a talaj szennyezettsége is komoly gondokat okoz, miközben a megoldás a legjobb esetben is egy évtizedet vehet igénybe.

A kínai főváros levegője a statisztikák szerint egy héten legalább egy nap szmogos – derül ki a jelentésből. A kínai városok európai mintákból tanulhatnának, így a vezető három, Stockholm, Bécs és Zürich bevált gyakorlatait kellene követniük.

Ugyan a két legnagyobb kínai város társadalmi befogadóképessége, piaci stabilitása és általános gazdasági potenciálja alapján az élvonalba tartozik, a világszínvonaltól jelentősen elmaradnak társadalombiztosítási, egészségügyi szolgáltatásaik. Pekingben emellett a viszonylag magas bűnözési ráta a helyi kormányzás színvonalát húzta lefelé, így a kínai főváros a világ vezető nagyvárosai körében csak 31., Sanghaj pedig 21. helyet érdemelte ki.

MTI